Nintendo Joy-Con-spaken drar åt sidan – det här kan du göra

nintendo switch joy con

Nintendo Joy-Con har ett problem som gör att den analoga spaken kan dra åt endera sidan – utan att du rör kontrollen. Det kallas att spaken ”driver”, eller ”drift” på engelska. Det gör att kameravinkeln flyttas oavsiktligt eller att en karaktär i ett spel flyttar sig utan att du vill det.

Den här artikeln svarar på följande frågor:


 • Vad gör att spaken på min Joy-Con drar åt sidan?
 • Hur stort är problemet för andra?
 • Hur fixar jag en Joy-Con som har problemet med spaken?
 • Kan Nintendo hjälpa mig om min Joy-Con är drabbad?

Uppdatering 2019-07-24: Ett internt meddelande på Nintendo säger att kunder inte längre behöver bevisa sitt köp av Joy-Con för att få handkontrollen reparerad.

Enligt en rapport från webbsajten Vice har det diskuterats internt på Nintendo om den senaste krisen runt felande Joy-Con-kontroller.

Resultatet ska vara att Nintendo inte längre kräver en avgift för reparationer och de som redan har betalt för att få sin Joy-Con lagad kan potentiellt få pengarna tillbaka. Dessutom behöver konsumenter inte längre bevisa att de faktiskt köpt sin handkontroll.

Innan en reparation är aktuell ska representanter för Nintendos supportavdelning guida de som klagar genom en rad åtgärder som potentiellt kan fixa handkontrollen. Om inte det löser problemet kan Nintendo åtgärda genom en fysisk reparation.

Läs mer om den här nyheten på Vice.com.

Varför drar spaken på Joy-Con-kontrollen åt sidan?

Det finns flera anledningar till varför den analoga spaken drar åt någon sida. De mest rapporterade anledningarna idag är:

 • Slitna kontakter på insidan av kontrollen
 • Damm eller skräp som hamnat på kontrollens insida

Eftersom Nintendo inte gått ut med någon officiell förklaring på problemet så är det svårt att säga exakt vad som är fel. Och Nintendos hållning verkar vara att prata så lite som möjligt om det hela.

Här är ett officiellt meddelande från Nintendo om saken till webbsajten The Verge:

På Nintendo sätter vi stor stolthet i att skapa produkter av kvalitet och gör ständigt förbättringar kring dem. Vi känner till senare rapporter om hur somliga Joy-Con inte fungerar korrekt. Vi vill att våra konsumenter ska ha roligt med Nintendo Switch, och om något faller kort vill vi uppmana till att besöka http://support.nintendo.com så att vi kan hjälpa.

Nintendo väljer alltså att inte kommentera anledningen till problemet, utan nöjer sig med att ge ett standardsvar som vilket annat företag skulle ha gjort.

Hur många är drabbade av felande Joy-Cons?

Det är oklart hur många som faktiskt är drabbade. Även om bara några få procent är påverkade så kan det röra sig om ett mycket stort antal då Nintendo Switch har sålt i flera miljoner exemplar.

Vi kommer sannolikt inte få ett korrekt antal då många väljer att inte rapportera om problemet, och Nintendo har inte sagt något om omfattningen.

Hur fixar jag en Joy-Con vars spak drar åt sidan?

Det finns olika potentiella lösningar som har fungerat med varierande grad.

 • Uppdatera din Nintendo Switch med den senaste mjukvaran
 • Kaliberera din Joy-Con med det inbyggda kalibreringsverktyget
 • Blås försiktigt med komprimerad luft kring analoga spaken
 • Badda försiktigt med isopropanol
 • Öppna Joy-Con och rengör runt analoga spaken
 • Lämna in kontrollen till Nintendo för reparation

Det finns inget säkert sätt att själv reparera en felande Joy-Con. Det bästa är att låta Nintendo kontrollera och reparera på en certifierad verkstad.

Vi rekommenderar inte att du öppnar handkontrollen för att reparera själv. Du riskerar att förlora garantin hos Nintendo och att göra saken mycket värre om du inte vet vad du gör.

Om du verkligen vill öppna handkontrollen kan du se fotografier här på hur det ser ut på insidan.

Har du tillgång till komprimerad luft kan du spruta försiktigt kring spaken för att eventuellt blåsa bort damm och smuts som kan störa kalibreringen. Om du vet att det sitter något klibbigt på den (exempelvis saft) kan du prova att badda med isopropanol så det försvinner.

Förstavalet är dock att köra det interna kalibreringsverktyget:

 1. Från hemmenyn väljer du systeminställningar
 2. Scrolla ner till ”Kontrollers och sensorer”
 3. Välj att kalibrera analoga spaken
 4. Följ instruktionerna på skärmen

Tänk på att din Joy-Con inte får vara ansluten till ditt Nintendo Switch under kalibreringen.

Nintendo Switch Lite har också problem med drift

nintendo switch lite gra framsida

Fördelen med vanliga Joy-Con är att det är en avtagbar, utbytbar handkontroll som kan ersättas om något är fel.

Om du skaffar en Switch Lite så är samma handkontroll nbyggd och går inte att ersätta enkelt. Skulle den analoga spaken dra åt sidan på en Switch Lite är risken överhängande att hela handkonsolen måste skickas för reparation.

Tyvärr är även Switch Lite drabbad av samma problematik som vanliga Joy-Con, så om du skaffar handspelkonsolen så måste du vara beredd på att skicka in den för reparation eller utbyte om du drabbas av drifting.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.