Nya Slack-appen är här – stora förbättringar

Slack logo
Slack logo

Slack uppdaterar sin desktop-klient för att göra den snabbare och mindre resurshungrig. Kortare laddningstider och fler förbättringar utlovas. Här är alla nyheter som Slack annonserat.


Den här artikeln svarar på följande frågor:

  • Vad är nytt i nya desktop-appen för Slack?
  • Varför har Slack uppdaterat desktop-appen?
  • Var laddar jag ner Slack-appen?
  • Hur stor skillnad gör optimeringarna?

Slack har skrivit om den grundläggande koden till desktop-appen. Genom att optimera och ersätta långsam, utdaterad kod kan Slack skapa en mycket bättre upplevelse för användarna.

Så här skriver företaget om nya appen:

Den nya versionen av Slack har varit behövlig sedan länge, och den bygger på bidrag från dussintals med människor som arbetat de senaste två åren för att kunna rulla ut den sömlöst till konsumenterna.


Nyckel till dess framgång är den stegvisa lanseringsstrategin som vi började använda tidigt i projektet: när koden moderniserades och funktioner byggdes släpptes vi dem till konsumenterna.

Läs meddelandet i sin helhet och mer om alla nyheter på den officiella sajten för Slack.

Varför har Slack arbetar så hårt med att optimera desktop-appen?

Det finns flera anledningar till varför Slack behövde optimera koden bakom sin desktop-app. Den första är enkel – det var helt nödvändigt eftersom appen var onödigt resurshungrig.

En stor del av kritiken som riktats mot desktop-appen har varit just bristande prestanda. Så det här känns helt nödvändigt.

En bidragande del till att prestandan brustit har varit gammal, långsam kod.

För att ta Slack-appen in i framtiden – med allt vad det innebär – måste kodbasen skrivas om för att:

  1. Bygga på moderna och anpassade tekniker
  2. Vara kodmässigt förberedd för kommande funktioner
  3. Optimeras för att köras snabbt med minimal minnesanvändning

Som sidnot kan sägas att Slack har tappat stor mark till konkurrenten Microsoft Teams.

Med en ny, snabbare app kan Slack positionera sig bättre på marknaden. Men vi tror inte att företaget optimerade sin desktop-app bara för att mota Microsoft Teams i dörren.

Hur mycket snabbare är ”nya” desktop-appen för Slack?

slack nya appen skillnad vs
  • 33 procent snabbare laddningstider
  • 10 gånger snabbare start av VoIP-samtal
  • Halverad minnesanvändning

Den stora, märkbara skillnaden är att Slack öppnas mycket snabbare än tidigare. Speciellt märkbart är det för användare med flera så kallade workspaces.

Optimeringen av koden gör bland annat att Slack inte längre skapar en separat kopia av sin app för varje, enskild workspace. Det betyder att Slack inte heller måste allokera RAM-minne för flera kopior av sig själv, vilket i sin tur frigör utrymme.

Istället gör koden så att redan använda resurser återanvänds och på så vis behöver appen inte ta mer RAM-minne och processorkraft än nödvändigt.

Eftersom fler konversationer, mer information och fler appar körs via Slack behöver den underliggande teknologin vara skalbar.

Därför har vi omarbetat Slacks desktop-upplevelse för att köra snabbare och mer tillförlitligt över ett ökande antal workspaces och kanaler. Den senaste desktop-lanseringen gör det enklare att hålla sig responsiv och samarbeta över teams, oavsett om organisationen är på 10 eller 10 000.

Slack

Även gränssnittet har optimerats – även om skillnaderna mot tidigare inte är så tydliga.

Autocomplete-menyn är omdesignad för att vara mindre och smartare. Och om du kollar profilkorten märker du att de nu matchar utseendet i mobiltelefonen.

Har Slack-appen fått några nya funktioner?

Fokus har varit på att öka prestandan och minska resursanvändningen, inte på att skapa nya funktioner.

Med det sagt så har Slack-appen fått åtminstone ett liten funktionstillägg – nämligen begränsat offline-stöd.

Det betyder i princip att du kan se saker som din status, stjärnmärkta saker och även reagera på meddelanden utan en fungerande nätverksanslutning. Anledningen till detta är Slack nu är bättre på att mellanlagra, även kallat ”cacha”, data på din dator.

Funktionen är starkt begränsad idag, men förhoppningsvis leder den till ett bredare stöd framöver.

Påverkar ändringarna mig som använder Slack i webbläsaren?

Nej, all optimering är just nu för desktop-appen. Det betyder att du får exakt samma upplevelse som tidigare när du kör Slack i webbläsaren.

Var laddar jag ner nya Slack-appen?

Du kan ladda ner nya Slack-appen från den officiella webbsajten. Om du redan har appen på datorn får du en avisering när en uppdatering är redo att installeras.