Nvidia Shield TV har fått Android 9.0

Nvidia Shield TV 2017
Nvidia Shield TV 2017

Nvidia verkar fortsätta ge stöd åt sin gamla mediaspelare Shield TV. Enligt en rapport kommer Nvidia släppa Android 9.0 ”Pie” till sin två år gamla modell. Originalmodellen från 2015 kommer däremot inte att uppdateras förbi Android Oreo.

Frågorna som artikeln svarar på:


 • När kommer uppdateringen med Android 9.0 till Shield TV?
 • Vilka modeller i Shield TV-serien får Android 9.0?
 • Är Nvidia Shield TV en prisvärd mediaspelare 2019/2020?
 • Hur är stödet från Nvidia till Shield TV?

Android TV är en plattform som inte får lika många uppdateringar och nyheter som vanliga Android. Men Google släpper regelbundna uppdateringar med säkerhetsfixar och förbättringar – och Nvidia kan vara på gång att släppa ett gäng sådana till populära mediaspelaren Shield TV.

Uppdatering 2019-07-31 – Android 9.0 är släppt till Nvidia Shield TV

Nvidia har äntligen uppdaterat Shield TV med Android 9.0. Uppdateringen släpptes den 31 juli 2019 och kan installeras på din Shield TV idag.

Bland nyheterna finner vi många av de senare säkerhetsfixarna, ett optimerat gränssnitt och 20 nya GeForce Now-spel.

Här är alla nyheterna i uppdateringen med Android 9.0:

 • De avancerade inställningarna för skärm och ljud har förbättrats
 • Lagt till inställning för att matcha innehållets färgrymd
 • Förbättrats det dynamiska området för ljud till hörlurar anslutna via USB eller Bluetooth
 • Lagt till Bluetooth assist för att lägga till och behålla anslutningen med Shield TV-fjärrkontrollen
 • Stöd för frekvensväxling i 720p med kompatibla appar
 • Lagt till alternativ för att snabbt koppla ifrån Bluetooth-tillbehör i snabbmenyn
 • Lagt till IR-strömkontroll för förbättrad PÅ/AV-funktionalitet
 • Lagt till alternativ för att stänga av USB-ström när din Shield vilar
 • Lagt till alternativ för anslutning till 2,4 GHz eller 5 GHz WiFi med delat SSID
 • Uppdaterat tillbehör med senaste firmware-versionerna:
  • Shield controller (2017): v1.30
  • Shield controller (2015): v1.96/99/3.71/0.32
  • Shield remote (2017): v1.43
  • Shield remote (2015): v1.36

Vilken version av Android använder Shield TV idag?

Nvidia Shield TV använder idag en speciell variant av Android 8.0 ”Oreo” för mediaspelare.

Shield TV 2017 fick uppdateringen med Android Oreo den 24 maj 2018. Det har alltså gått mer än ett år sedan senaste, storta uppdateringen till en ny Android-version.

Nästa stora uppdatering – utan att byta Android-version – släpptes i september samma år. Då med en rad förbättringar som stöd för tangentbord och mus, in-game-chattsystem och mängder av uppdaterade appar och spel.

Men fortfarande lyser Android 9.0 med sin frånvaro. Nvidia har bara släppt mindre, inkrementella uppdateringar och många undrar om Android Pie är aktuell – eller om Nvidia istället fokuserar på en ny Shield-modell för 2019/2020.

När får Shield TV uppdateringen med Android 9.0?

Det finns inget officiellt datum för när Shield TV kan få uppdateringen med Android 9.0.

Vad vi känner till just idag är att Google Play Developer Console nyligen listade Shield TV (från 2017) som kompatibel med Android 9.0.

Det betyder att Nvidia åtminstone utvärderar möjligheten till att släppa Android Pie till sin mediaspelare. Det kan också betyda att Nvidia har en uppdatering på gång inom en snar framtid, men det är så klart inget sagt eller bestämt.

En nämnvärd detalj är att den äldre modellen av Shield TV från 2015 fortfarande lista Android 8.0 Oreo som den senaste, kompatibla versionen.

Båda varianterna av Shield TV använder samma grundläggande hårdvara. Det vore sannolikt att Nvidia inom kort uppdaterar kompatibiliteten även för den äldre varianten, men som det står idag är bara 2017-modellen aktuell för Android Pie.

Uppdaterar Nvidia fortfarande mjukvaran i Nvidia Shield TV?

Nvidia har uppdaterat mjukvaran i Shield TV med jämna mellanrum; den i skrivande stund senaste uppdateringen är version 7.2.3 som släpptes den 14 mars 2019.

(Notera att 7.2.3 inte är Android-versionen, utan versionsnumret på Nvidias egna mjukvara baserad på Android 8.0 Oreo.)

Det har alltså gått två månader sen senaste uppdateringen, vilket betyder att Nvidia – historiskt sett på tiden mellan nya versioner – borde släppa en mindre inom kort.

Nvidia har fram till idag varit föredömliga på att uppdatera sina Shield TV-modeller.

Är Shield TV prisvärd att köpa idag?

Absolut – om du behöver en fristående mediaspelare med Google Play Store just nu. Det finns många andra alternativ på marknaden, men det finns inget som slår kvaliteten som Shield TV levererar.

Trots att Shield TV är mer än två år gammal och använder en älder Nvidia Tegra X1-processor så klarar den i princip alla video- och ljudformat som finns.

4K-upplösning med HDR och H.265/H.264 är inga problem alls. Ladda ner, kör igång och njut av filmen. Med passthrough för ljudet kan du lyssna på Dolby Atmos och DTS:X förutsatt att du har en ljudanläggning som stöder det.

Dessutom kan du ladda ner spel och köra på Android med en extra handkontroll om du vill.

I skrivande stund kostar Nvidia Shield TV 16GB V2 från 2017 runt 1 890 kronor enligt Prisjakt. Det är bara ett fåtal butiker som fortfarande säljer modellen, bland annat Inet och Elgiganten.

Kommer Nvidia släppa en ny Shield TV?

Vi vet att Nvidia åtminstone överväger att släppa en ny, förbättrad Shield TV med uppgraderad hårdvara samt Android 9.0 ”Pie”. Exakt vad som kommer och när återstår att se.

Läs mer om vad vi vet idag kring nya Shield TV i vår artikel
Nvidia Shield TV (v3) 2019 – rykten & tankar om nya modellen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.