Problem med GPS:en i gamla iPhone och iPad – lösning på gång

Kraschad iPhone 5

Apple har släppt en uppdatering till iOS för iPhone- och iPad-modeller släppta 2012 eller tidigare. Den löser en GPS-bugg kallad ”Week Number Rollover”. Här förklarar vi varför du ska installera uppdateringen.


Den här artikeln svarar på följande frågor:

  • Vad är Week Number Rollover-buggen?
  • Varför ska jag uppdatera iOS på min iPhone och iPad?
  • Hur stor är omfattningen av GPS-buggen?
  • Hur uppdaterar jag min iPhone och iPad med nya mjukvaran?

Vilka iPhone- och iPad-modeller har fått nya uppdateringen?

Uppdateringen som Apple nyligen släppte har versionsnummer iOS 10.3.4 respektive iOS 9.3.6. Beroende på vilken enhet du använder så får du en av dessa.

iOS-versionEnhet
iOS 10.3.4iPhone 5
iPad (fjärde generationens) Wi-Fi + 4G
iOS 9.3.6iPhone 4s
iPad mini (första generationens) Wi-Fi + 4G
iPad 2 Wi-Fi + 4G
iPad (tredje generationens) Wi-Fi + 4G

Om du använder en iPad eller iPod Touch som endast använder WiFi så får du inte buggfixen. Dessa enheter är inte påverkade av problemet.

Vad betyder Weekend Number Rollover?

Weekend Number Rollover är ett välkänt problem för GPS-enheter.


En GPS räknar veckor i 10-bitarsformat. De börjar på noll och räknar upp till 1 024 innan räknaren nollställer sig automatiskt.

Första veckan började den 6 januari 1980, vilket betyder att räknaren återställdes den 21 augusti 1999. Och det för alla GPS-enheter som finns.

Den 6 april 2019 skedde senaste återställningen.

Och för de flesta moderna GPS-enheter är det inget problem – men på en del äldre enheter kan det att lokaliseringen inte fungera korrekt och du får en felaktig position.

Hur problematisk är GPS-buggen och vad är lösningen?

Problemet kommer inte att visa sig i din iPhone eller iPad förrän den 3 november 2019. Din nuvarande enhet visar alltså helt rätt även då den 6 april är passerad.

Enligt en artikel från The Verge kan felaktig positionering visa sig långt efter den 6 april 2019 på alla berörda enheter. Det gör det hela lite förrädiskt eftersom många kanske litar på sin GPS eftersom ”inget hände”.

Tacksamt nog kommer de flesta inte märka någon skillnad alls.

För en del kan GPS:en dock visa helt fel position och det är inte möjligt att veta exakt hur många som faktiskt drabbas av buggen.

Lösningen är att använda en GPS-enhet som uppdaterats av tillverkaren för att lösa buggen med ny mjukvara. Alternativt använda en nyare GPS-enhet som inte omfattas överhuvudtaget.

Apple Iphone 5s
Har du en iPhone 5S eller senare? Då är du inte drabbad av buggen.

Apple har med iOS 10.3.4 respektive iOS 9.3.6 löst problemet i sina äldre enheter; nyare från 2013 och framåt påverkas inte alls.

Andra tillverkare som TomTom och Garmin – två av de största konsumenttillverkarna av GPS-enheter – har släppt buggfixar till sina prylar tidigare under 2019.

Hur uppdaterar jag min iPhone och iPad för att lösa GPS-buggen?

Det är enkelt att installera buggfixen som Apple har släppt. Se bara till att uppdatera din mobiltelefon eller surfplatta precis som vanligt.