Nvidia Shield TV Pro läcker ut – efterföljer Shield TV

Nvidia Shield TV Pro
Nvidia Shield TV Pro

Nvidia Shield TV är en av de bästa mediaspelarna idag. Prestandan är bra och modellen kan spela i princip alla tänkbara ljud- och videoformat idag. Men designen har halkat efter en del och har inte uppgraderats på fyra år. Snart kan det vara dags med en förbättrad modell enligt nya rykten.

  • Nvidia vill inte svara på frågor om nya Shield TV eller ens kommande tillbehör
  • XDA Developers hittade referenser till nya produkter
  • Amazon listade nya Shield TV Pro på sin webbsajt – togs snabbt ner
  • Nvidia Shield TV är en utmärkt mediaspelare även efter fyra år på marknaden–
  • Lästips: IINA – en modernare mediaspelare till macOS

Uppdatering 2019-10-18


Nvidia Shield TV Pro läcker ut – efterföljer Shield TV med bättre prestanda & ny fjärrkontroll

nvidia shield tv pro 2019

Nvidia Shield TV Pro läcker ut på Amazon i sin helhet. Det handlar om en helt ny, uppgraderad efterföljare till Shield TV med förbättrad hårdvara och en ny fjärrkontroll. Här är de stora förbättringarna med Shield TV Pro:

  • Ny och kraftfullare processor: Gamla Shield TV hade en Nvidia Tegra X1-processor medan nya Shield TV Pro har en snabbare Tegra X1+. Enligt uppgift ska det handla om en 25-procentig prestandaökning mellan de båda modellerna. RAM-minnet är identiskt med föregångaren, ”bara” 3GB alltså.
  • Ny fjärrkontroll: Den tillhörande fjärrkontrollen har omarbetats. Istället för en tunn och minimalistisk design som med Shield TV så har nya fjärrkontrollen en triangulär design. Det finns inbyggd rörelsedetektering, en dedikerad Netflix-knapp och en programmerbar menyknapp.
  • Dolby Vision HDR / Dolby Digital Plus: Gamla Shield TV har stöd för nästan alla tänkbara bild- och ljudformat på marknaden. Nästan. För Shield TV Pro lägger till stöd för Dolby Vision och Dolby Digital Plus, utöver Dolby Atmos som redan stöds i Shield TV.
  • AI-uppskalning: Tack vare nya Tegra X1+ så kan Shield TV Pro använda AI-uppskalning av lågupplöst material. Det handlar om uppskalning till 4K-upplösning i realtid för en skarpare, mer detaljrik bild.

Enligt uppgift kommer Shield TV Pro att presenteras den 28 oktober 2019 med ett rekommenderat cirkapris på 199 USD. Omräknat blir det runt 2 500 kronor inklusive moms, vilket får sägas är rejält saftigt.

På Prisjakt är priset för den i skrivande stund senaste modellen Shield TV 16GB v2 cirka 1 700 kronor.

Uppdatering 2019-07-26

Amerikanska FCC har listat en ny Nvidia Shield TV med uppgraderad Tegra-processor.

Enligt uppgifterna från FCC har modellen det interna namnet ”NVIDIA Corporation SHIELD Android TV Game Console P3430” och nyheten kommer bara dagarna efter att Google Play Developer avslöjade befintliga Shield TV som Android 9.0-kompatibel.

Enligt FCC kommer SoC-kretsen att vara en Tegra X1 T210 B01. Utvecklad och tillverkad av Nvidia själva, och förhoppningsvis ett steg upp från gamla Tegra X1 A2 som finns i befintliga Shield TV.

Och därmed verkar det som att vi inte får någon Tegra X2 som vi hoppats på. Rent spekulativt skulle man kunna tänka sig att det är samma Tegra X1-krets som sitter i helt nya Switch Lite och förbättrade Switch.

Tegra X1 T210 B01 har i skrivande stund inga specifikationer. Det vore inte osannolikt att vi får både högre klockfrekvenser (bättre prestanda) och bättre energieffektivitet (lägre strömförbrukning.

Nvidia Shield TV är riktigt bra som den är idag

Om du köper en Nvidia Shield TV idag kan du vara säker på att den klarar alla filmer du försöker spela på den. Hårdvaran är visserligen fyra år gammal, men Nvidia Tegra X1-kretsen från 2015 är mer än kapabel även idag.

Nvidia har dessutom varit mycket duktiga på att släppa ny mjukvara till Shield TV med jämna mellanrum. Det visar att tillverkaren är beredd att underhålla sina produkter under långa perioder, vilket är mycket positivt ur ett användarperspektiv.

Rent hårdvarumässigt skulle Nvidia inte behöva uppgradera Shield TV i nästa version. Den klarar sig utmärkt både idag och imorgon. Men givetvis vore det konstigt om de inte introducerade åtminstone några justeringar.

Här är hårdvaran som Shield TV använder idag och vad vi hoppas på i nästa modell:

Nvidia Shield TV 2019Nvidia Shield TV 2017
SoC-kretsNvidia Tegra X2Nvidia Tegra X1
RAM-minne4 GB till 6 GB3 GB
Lagringsutrymme32 GB eller mer16 GB
BluetoothBluetooth 5.0Bluetooth 4.1
WiFiWi-Fi 5Wi-Fi 5
USBUSB 3.2 Gen 2USB 3.0
HDMIHDMI 2.0bHDMI 2.0b

Kretsen Tegra X2 är en marginellt förbättrad SoC-krets med runt 50 procent bättre prestanda i vissa situationer. Den bygger på modernare teknik med bättre energieffektivitet och även om prestandavisten är liten i en maskin som Nvidia Shield TV så vore det logiskt att gå upp till en modernare krets.

RAM-minne på 4 GB eller mer ger en ökad buffert för de tuffa situationer som Shield TV kan hamna i. Det vore inte försvarbart att stanna med 3 GB som i de första två modellerna. Därför tror jag på 4 GB eller 6 GB i nästa modell (mer sannolikt den första).

Lagringsutrymme på 32 GB eller mer om Shield TV inriktas mer mot spel. Nvidia har redan Shield Pro med en hårddisk på 500 GB idag. Men att stanna på 16 GB i den billigare modellen vore att inte hänga med i utvecklingen överhuvudtaget när spel och appar blir allt mer krävande på Google Play Store.

Bluetooth 5.0 är den senaste versionen och absolut bästa idag. Stabilare anslutningar, bättre bandbredd och energieffektivare. Det vore väldigt konstigt om inte Nvidia tog steget från Bluetooth 4.1 direkt till 5.0 med en ny modell. Även om mediapspelaren kanske inte kan dra full nytta av tekniken.

Wi-Fi 6 är en uppgradering jag inte tror på i nya Shield TV. Tekniken kallas även 802.11ax och är efterföljaren till Wi-Fi 5 (802.11ac), och den är inte speciellt utbredd på marknaden idag. Få routrar stöder Wi-Fi 6 och det är dyrt att uppgradera sig till nya standarden. Men man kan ju alltid hoppas, eller hur?

USB 3.2 Gen 2 (hette tidigare USB 3.1) istället för USB 3.0 vore en välkommen och logisk uppgradering. Högre hastighet och laddning via USB-C så att du slipper krångla om den proprietära laddaren från Nvidia skulle gå sönder.

Behåller HDMI 2.0b istället för HDMI 2.1. Fortfarande är 8K långt bortom räckhåll och det vore inte troligt att Nvidia byter till HDMI 2.1 om inte SoC-kretsen stöder 8K (vilket varken Tegra X1 eller X2 gör). HDMI 2.1 har visserligen andra fördelar också, som Perfekt Lip Sync och Quick Media Swiching, men det är ändå inte troligt att HDMI 2.1 aktuellt.

Fjärrkontrollen och handkontrollen är föråldrade

Fjärrkontrollen är den kanske mest kritiserade delen av Shield TV idag. Den gör sitt jobb, men är batterislukande och har en konstigt designad släde för de två batterier som behövs. Sätt ena batteriet minsta fel och du får inte ut släden igen utan våld.

I senaste mjukvaran till Nvidia Shield TV har man hittat referenser till en fjärrkontroll som internt har kodnamnet ”Friday”. Och en handkontroll med kodnamnet ”Stormcaster”. Det finns inga sådana på marknaden idag, så eventuellt kan vi se två nya inom en överskådlig framtid.

Och frågan är vad de förbättrar. Den nuvarande konstruktionen är solid, men ger hela tiden en känsla av att inte riktigt hålla måttet. Som vi nämner ovan så är batteridelen ett bekymmer för många; åtminstone i fjärrkontrollen.

Vad vill du ser förbättrat i fjärrkontrollen och handkontrollen?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.