Nintendo Switch Light har joystick-problem – spakarna drar åt sidan

nintendo switch lite gra framsida

Har du skaffat en Nintendo Switch Lite? Då ska du hålla mycket god koll på de analoga spakarna – för du kommer de första rapporterna om att de drar åt sidorna av sig själva. Och du kan inte göra något åt det.


Analoga spakar på handkontroller som själva drar åt någon sida är inget ovanligt. Det kallas ”joystick drifting” och drabbar många joystick-produkter. Bland annat handkontroller för Xbox och Playstation, samt Joy-Con till Nintendo Switch.

Problemet med joystick drifting är att det inte är något du bör fixa själv. I vissa fall går det att öppna handkontrollen och justera den berörda analoga spaken – men med Switch Lite finns ingen separat handkontroll. Spakarna är inbyggda i konsolen.

Och det betyder att du lämnas med enda valet att lämna in din Switch Lite till Nintendo för ett reparations- eller garantiärende.

Hur vet jag om min Switch Lite är drabbad av joystick drifting?

Det är väldigt enkelt att se om din Switch Lite är drabbad av en joystick som drar åt sidan.


Starta ett spel som använder båda de analoga spakarna och rör dem inte. Drar kameran åt sidan eller flyttar sig karaktären i spelet utan att du gör något?

Då är din Switch Lite drabbad.

Det går i vissa fall att kalibrera spakarna via inställningarna i Switch Lite. I mer extrema fall kan du behöva skicka in din handkonsol till Nintendo för åtgärd.

Ny handkonsol, samma delar som i Joy-Cons

En intressant detalj är att Switch Lite och Joy-Con ser ut att använda samma så kallade brytare för sparkarna.

Komponentnumret skiljer sig åt, men vi vet inte om det betyder att delarna skiljer sig åt, eller om det är nytt nummer på grund av att de används i olika produkter.

Vad vi däremot vet är att Nintendo inte officiellt bekräftat att det finns ett problem med företagets analoga spakar.

Om du funderar på att skaffa en Switch Lite så är problemet med joystick drifting något du måste ta med i beräkningarna. Problemet visas inte direkt på alla enheter, utan kan dyka upp helt oväntat efter en tids användning.