Varningen: TestFlight används av bedragare för att sprida fejkappar

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

Var försiktig med inbjudningar till appar via TestFlight. Cyberkriminella använder verktyget för att dela skadliga appar enligt säkerhetsforskare på Sophos.

Bland annat riskerar du att få falska krypto-appar på din mobiltelefon. Sophos-forskarna menar att det pågår en kampanj just nu som lurar användare med hjälp av kända namn som Bitfury och Btcbox.

Läs mer: Svårare att spåra andra med AirTag i hemlighet med iOS 15.4

Det är inte första gången som skadliga appar drabbar Apples användare. Det har smitit igenom en hel mängd appar som blivit åtkomliga via App Store. Men det finns andra vägar in också.

Bland annat har bedragarna använt sig av Apples distributionsmetoder för företag och utvecklarkonton. Ett knepigt tillvägagångssätt när TestFlight gör samma sak, men mycket smidigare.

hacker hacking masked code computer unsplash
Bedragare använder Web Clips för att sprida fejkappar.

En annan funktion som används av bedragare är Web Clips-funktionen. Med den kan bedragare skapa ikoner på iPhone-användarnas hemskärmar som efterliknar kända appar. Men i själva verket är det länkar till falska appar.

Läs mer: Cyberkriminella stänger Instagram-konton för 60 USD

Utmaningen är bedragarna är att lura de uppmärksamma användarna. Men det är inte de som är måltavlan – det är de mer ovana och oförsiktiga som enklare kan luras som de vill komma åt.

Tacksamt nog är det enkelt att undvika den här typen av cyberkriminalitet.

Undvik att försöka ladda ner appar och liknande från andra källor än App Store. Om en sida vill installera en iOS-app utanför App Store så är det med stor sannolikhet något du ska undvika.

Apple har en supportsida som hjälper dig att identifiera nätdiskeattacker och fejkappar. Du hittar den här.

Läs mer om nyheten på webbsajten Ars Technica här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.