Cyberkriminella stänger Instagram-konton för 60 USD

En lukrativ verksamhet som drabbat många Instagram-användare

Instagram Logo 950x500

För 60 dollar kan du få vilket Instagram-konto som helst nedstängt. Cyberkriminella har hittat ett sätt att runda reglerna och allt som krävs är att den som drabbas har en profilbild som visar en människa.

Det avslöjar webbsajten Motherboard som även skriver att samma individer som kan stänga ner konton har ett sätt att få dem tillbaka. Men då ökar priset till skyhöga 3 500 till 4 000 dollar för den drabbade.

Läs mer: Signal stoppas från annonsering på Facebook och Instagram

För att stänga ner ett konto så skapar de cyberkriminella ett nytt konto som påstås vara den som drabbas. De får kontot verifierat och använder den officiella Instagram-appen för att rapportera originalkontot.

Flera användare som drabbats menar att de fått rapporter från Instagram om att deras konton brutit villkoren för material om självmord och självskadebeteende, och att det är anledningen till nedstängningen.

Motherboard säger att deras uppgifter pekar på en mycket lukrativ verksamhet och att personer de pratat med hittills tjänat uppåt 100 000 dollar på att stänga ner Instagram-konton.

War, the pseudonymous user offering the ban service, told Motherboard in a Telegram message that banning “is pretty much a full time job lol.” They claimed to have made over five-figures from selling Instagram bans in under a month.

Instagram säger att de undersöker webbsajter som säljer nedstängningstjänster och att drabbade användare ska kontakta företaget för hjälp. Fler kommenterar än så vill Instagram inte ge i skrivande stund säger webbsajten.

Om ditt konto har avaktiverats så kan du be Instagram om hjälp med att få tillbaka kontot här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.