Malware-attack mot Kodi-användare – cyberkriminella tjänar stora pengar

kodi-mediaspelare-2017

Vad har hänt? Användare av Mediacentret Kodi har utsatts för en allvarlig malware-attack. Färre än 5 000 ska ha drabbats – men säkerhetsfirmor räknar med att siffran snabbt kan öka.

Säkerhetsfirman ESET upptäckte malware, alltså skadlig kod, i flera så kallade repositorys för tredjeparts-tillägg till Kodi.

Användare av Kodi som laddat ner tillägg därifrån har smittats av kod som använd för att bryta kryptovalutan Monero. Utan att användarna vet om det nyttjas deras datorer för att tjäna stora pengar åt cyberkriminella.

Enligt ESET ska de upp till 5 000 drabbade användarna tillsammans ha tjänat in runt 6 700 dollar åt de kriminella. Eller runt 83 300 kronor inklusive moms.

De repositorys som tillhandahöll den skadliga koden har antingen stängts ner eller rensats på malware; fler användare kommer alltså inte att drabbas via dessa. De som laddat ner tilläggen är dock fortsatt infekterade, om inte deras antivirusprogram hittat och stoppat koden.


Länderna som främst drabbades av malware-attacken är: USA, Grekland, Israel, England och Holland.

Attacken visar hur viktigt det är att alltid ha ett bra antivirusprogram och en säker brandvägg på datorn. Och att man alltid installerar saker från tredjepart med stor försiktighet. Gissningsvis var det ingen av de drabbade som trodde att de kunde få malware via tillägg till Kodi.

 

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.