Trend Micro samlade surfhistorik via sina appar

trend micro dr cleaner mac

Säkerhetsfirman Trend Micro har använt flera av sina appar för att samla in surfhistorik från sina användare. Nu pudlar företaget och ber om ursäkt för tilltaget.

Insamlingen av din surfhistorik gäller bara om du använder macOS och någon av följande appar: Dr Cleaner, Dr Cleaner Pro, Dr. Antivirus, Dr. Unarchiver, Dr. Battery och Duplicate Finder.

Alla nämnda appar var tidigare designade för att ta en kopia på din hela surfhistorik när de startar. Historiken skickas därefter till servrar i Kina. Och tilltaget har gjort att Trend Micro fått ett rejält förtroendeproblem.

Anledningen till att din surfhistorik kopierades och skickades till Trend Micro har med identifiering av skadliga webbsajter att göra. Säkerhetsfirman säger sig alltså göra det med din säkerhet i åtanke.

Och visst kan man argumentera för att det är något positivt i den bemärkelsen; dock var implementationen högst olämplig.

Trend Micro använde koden för att samla surfhistorik i ett så kallat delat bibliotek som användes av flera appar – även sådana som inte alls har med säkerhet att göra. Dessutom står inte insamlingen med i användarvillkoren från Trend Micro.

Kort efter att säkerhetsfirman uppmärksammades på hur insamlingen skedde så valde de att ta bort den funktionen helt. Inte bara från apparna, utan koden togs även bort från det berörda biblioteket.

Det ska alltså vara helt lugnt att ladda ner apparna via internet och Mac App Store idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.