Microsoft: Ladda inte ner andra webbläsare till Windows 10 – du har redan Edge

microsoft-windows-10-edge-warning

Windows 10 varnar dig om du försöker installera en annan webbläsare än Edge. Microsoft bekräftar att de testar lösningen för att stoppa konkurrenterna i en ny förhandsversion av Windows 10.

Det är knappast någon nyhet att webbläsaren Edge är betydligt mindre använd än konkurrenterna Google Chrome och Mozilla Firefox. Inte heller är det förvånande att Microsoft med alla medel försöker öka sina marknadsandelar för egna Edge.

Nu visar det sig att Microsoft försöker sig på ett riktigt fult tilltag i en ny förhandsversion av Windows 10. När en användare försöker ladda ner andra webbläsare än Edge visas en avskräckande informationsruta.

I den står att det redan finns en säkrare, snabbare webbläsare för Windows; nämligen Microsoft Edge. Användaren får ett val om att öppna Edge eller faktiskt installera den andra webbläsaren.

Det här är långt ifrån första gången som Microsoft försöker styra sina användare åt egna mjukvaror.

Under en period öppnades Microsofts automatiskt när användarna klickade på länkar i Windows Mail. En annan gång visades push-notiser i Google Chrome för att förmå användarna att byta till Edge.

Och man kan lugnt säga att många inte uppskattar Microsofts försök att locka dem. Många användare tycker att Microsoft har gått över gränsen och att de är påträngande. Vad tycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.