Svårare att spåra andra med AirTag i hemlighet med iOS 15.4

apple airtag tracker iphone find my unsplash duc154

Apple gör det nämnvärt svårare att använda spårningsbrickan AirTag för att i hemlighet spåra människor och prylar. Med iOS 15.4 blir det lättare att spåra ägare till en upphittad AirTag, vilket underlättar för exempelvis polisen i deras arbete.

Det finns idag flera fall där AirTags har använts för att spåra individer utan deras vetskap och samtycke. Den kanske mest profilerade personen att drabbas är den kända modellen Brooks Nader som fick en AirTag placerad i jackfickan av en okänd.

Läs mer: Hitta AirTags med din Android-telefon – Apple Tracker Detect

Flera AirTag-förbättringar släpps under 2022

Att göra det enklare att identifiera AirTag-ägaren är bara en av flera förändringar som Apple planerat för 2022. Det skriver webbsajten Macrumors som även säger att Apple gör så att alla officiella Apple-tillbehör tydligt identifierar sig med iOS.

Anlednigen är att vissa tillbehör som exempelvis AirPods-serien kan visa meddelandet ”Unknown Accessory Alert” på en iPhone eller iPad, vilket kan feltolkas som en okänd AirTag. Apple förtydligar dessa meddelanden de kommande månaderna.


En annan, mindre nyhet är att du med iOS 15.4 inte slå av säkerhetsvarningar för hittade, okända AirTags i Hitta-appen. Istället kan du göra inställningar för var, hur ofta och hur snabbt aviseringar ska visas på skärmen.

Andra nyheter som kommer senare under året är högre ljudnivå från högtalaren i AirTags, varningsrutor som visas på skärmen när en AirTag spelar från högtalaren och precis visning av platsen för okända AirTags.

Läs mer: Advokat spårade hemlösas prylar med Apple AirTags – avslöjade lagbrott

AirTags jämförs med stalkwerware

Spårningsbrickor har funnits under lång tid med främst aktören Tile som den tyngsta tillverkaren i kategorin. Spårning av personer med dessa spårningsbrickor har dock inte varit ett omtalat problem förrän AirTag-serien släpptes. Och Apple har fått arbeta hårt för att bättra på funktionaliteten så att de inte kan missbrukas lika enkelt.

Webbsajten Cnet jämför spårningsbrickor med ”stalkerware”. Det är mjukvara som installeras i hemlighet på exempelvis mobiltelefoner och som skickar positionsdata till en annan person utan att det går att upptäcka. När en förövare inte har åtkomst till en persons mobiltelefon för att installera stalkwerware-mjukvara så kan AirTags vara ett första, inledande steg tills problemet eskalerar.

Det här är något som Apple uppenbarligen inte vill ska hända och det är bland annat därför vi ser alla förbättringar som sker.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.