Kan man hitta sin iPhone om den är avstängd?

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

Plötsligt händer det otänkbara – du tappar bort eller får din iPhone stulen – och mobiltelefonen stängs av. Går det att hitta den igen via digitala hjälpmedel? Och svaret på den frågan är – det beror på vilken modell du har.

Med äldre iPhone-modeller än iPhone 11 så måste vara igång för att kunna skicka signaler med sin position till Apple. Utan ström i batteriet eller om mobiltelefonen är manuellt avstängd så kan inte platsen uppdateras i Hitta-appen.

Läs mer: Är iPhone en Android? (Här är svaret!)

Istället för att kontinuerligt uppdatera din mobiltelefons position så visar Hitta-appen den senast kända platsen då enheten skickade en positioneringsangivelse. Har enheten flyttats efter det så går den inte att spåra förrän 1) batteriet är laddet och 2) enheten sätts på igen.

Har du en nyare iPhone däremot så kan den uppdatera Hitta-nätverket med sin senaste position även när mobiltelefonen är helt avstängd. Det kräver 1) att du har en iPhone 11 eller nyare och 2) att mobiltelefonen använder iOS 13 eller senare.

iphone 12 spara avstangd ios 2022
Kolla efter spårningsmeddelandet när du stänger av din iPhone – då kan den hittas även avstängd.

iPhone-modellerna som kan spåras även avstängda

 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro / iPhone 11 Pro Max
 • iPhone 12 / iPhone 12 Mini
 • iPhone 12 Pro / iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 13 / iPhone 13 Mini
 • iPhone 13 Pro / iPhone 13 Pro Max

Glöm inte att aktivera Hitta-nätverket i iOS

Det är viktigt att du aktiverar Hitta-nätverket i din mobiltelefon så att enheten går att spåra om den blir förlorad. Den vägen kan du även aktivera fjärradering och markera den som förlorad så att upphittaren ser en avisering på din telefons skärm, exempelvis med namn, mejl och telefonnummer.

Så aktiverar du Hitta-nätverket

 1. Gå till Inställningar > Ditt namn > Hitta > Hitta min iPhone
 2. Aktivera alternativen:
  Hitta min iPhone
  Hitta-nätverket
  Skicka senaste plats
 3. Klart!

Om du är helt säker på att inte få tillbaka din mobiltelefon igen så kan du fjärradera enheten via Hitta-appen.

Genom att fjärradera enheten så rensas mobiltelefonen helt på all information, inklusive inlagda betalkort i Plånbok-appen. Det hindrar även framtida spårning via Hitta-appen, så använd fjärradering som en sista utväg.

Apple har en utmärkt supportsida med mer information om hur du spårar dina Apple-prylar. Vi rekommenderar att du djupdyker i informationen där om du är intresserad av hur du går tillväga.

Läs mer: Hur många GB ska man ha på sin iPhone? (svaret: minst 128GB)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.