Är iPhone en Android? (Här är svaret!)

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

Det korta svaret är: Nej, iPhone är inte en Android. Faktum är, att det är två helt olika saker då iPhone är en mobiltelefon och Android är namnet på ett operativsystem för bland annat mobiltelefoner.

Mobiltelefonerna i iPhone-serien tillverkas av Apple och använder operativsystemet iOS. Det är alltså iOS som ska jämföras med Android. Och Android är en mjukvara som utvecklas av Google.

Läs mer: Hur många GB ska man ha på sin iPhone? (svaret: minst 128GB)

Android och iOS är den huvudsakliga mjukvaran som används i mobiltelefonerna. Utöver operativsystemen så finns annan, fast mjukvara i olika komponenter som används parallellt för olika uppgifter.

Mobiltelefoner från Apple kommer aldrig att använda Android. Om du vill ha en mobiltelefon med Android så får du välja en modell från tillverkare som Motorola, Samsung, Google, Xiaomi och OPPO.

Exempel på nyare Android-telefoner är Samsung Galaxy S22, Google Pixel 6, Xiaomi Mi 12 och OnePlus 9. Nyare iPhone-modeller är iPhone 13, iPhone 12 och iPhone SE.

Android och iPhone är delar av två helt olika ekosystem. Apple har det tätaste och bäst utvecklade tack vare sin kontroll över alla sina produkter och mjukvaror. Android används av många olika tillverkare och även om de använder välkända standarder så är det inte ett lika välsvetsat ekosystem som med Apples prylar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.