Stor risk för skadlig kod om du laddar ner spel på internet

Miljontals fejkspel sprider skadlig kod på piratsajter

Hacker

Det finns en överhängande risk att du drabbas av skadlig kod om du piratkopierar spel på internet.

För många är det kanske inte speciellt förvånande, men visste du att bara under det senaste året identifierats 5,8 miljoner (!) attacker där skadlig kod maskerat sig som spel på internet?

Läs mer: Varningen: Falska Windows 11-installerare sprider skadlig kod

Siffran kommer från en rapport som säkerhetsföretaget Kaspersky nyligen släppt.

Enligt Kaspersky är Minecraft det absolut mest populära spelet att använda i attacker med skadlig kod.

Det finns många olika versioner att välja mellan och massvis med sajter som låter dig ladda ner körbara filer. En perfekt kombination för hackare som vill sprida skadlig kod i ett av världens mest populära spel.

Efter Minecraft följer SIMS 4, PUBG, Fortnite och Grand Theft Auto V – i den ordningen.

SpeletAnvändareIdentiferade fallFiler
Minecraft184887301089136336
The Sims 44325212668045844
PUBG2672448452810360
Fortnite147022675986109
Grand Theft Auto V142611871144953
5 mest utsatta spelen för spridning av skadlig kod, Q3 2020 till Q2 2021. Data: Kaspersky

Säkerhetsforskaren Anton V. Ivanov på Kaspersky säger i ett pressmeddelande att det största hotet är att den skadliga koden ofta försöker komma åt inloggningsuppgifter. Antingen till spelkontot för det aktuella spelet, eller till bankkonton och tjänster för handel med kryptovalutor.

Läs mer: Rapport: Många svenskar är rädda för övervakning via webbkamera & mikrofon

Enligt Kaspersky har de sett en tydlig trend där pandemin bidragit till ett ökat antal attacker med skadlig kod. Främst används två ingångsvägar för att komma åt användarna:

  1. Nätfiskesajter som utger sig för att vara legitima, men som egentligen är en front för skadlig kod.
  2. Piratsajter som låter besökarna ladda ner piratkopierade spel (eller påstådda spel åtminstone).

Kaspersky har spårat en välkoordinerad kampanj där cyberkriminella distributerat en så kallad ”dropper” som påverkade datoranvändare i 45 länder vi just de två ovan nämnda sajttyperna.

Enligt Kaspersky kan en stor del av problematiken elimineras om internetanvändarna bara laddar ner spel från legitima app- och spelbutiker.

Men det gäller att vara försiktig även där. På exempelvis mobilsidan är det inte ovanligt med riktigt fula appar även i Apple App Store och Google Play Store. Vissa sprider skadlig kod, andra samlar inloggningsuppgifter eller lurar in användarna i dyra veckor- eller månadsprenumerationer.

Det viktigaste är att du är uppmärksam och hela tiden har koll på vad du installerar. Är du det minsta osäker på en nedladdning? Skippa den!

Läs mer om skadlig kod i spel på internet hos Kaspersky här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.