Stöd för Ultra-Wideband (UWB) i kommande Mac-datorer? Stöd hittat i macOS 12.3

Macbook Pro
Tianyi Ma, Unsplash

Idag finns inga Mac-datorer med Ultra-Wideband (UWB), men det verkar som att Apple tänker implementera tekniken i kommande modeller. Det avslöjar första betaversionen av uppdateringen med macOS 12.3.


Enligt webbsajten 9to5mac har Apple byggt in de ramverk och så kallade ”daemons” som behövs för att Ultra-Wideband ska fungera med macOS. Alltså de delar som körs i bakgrunden och får magin att fungera utan att du ser det helt enkelt.

Läs mer: Tile Ultra – bluetooth-spårare med Ultra Wideband (2022)

Idag använder Apple Ultra-Wideband i alla iPhone-modeller från iPhone 11, AirTag och HomePod Mini. Tekniken kan användas till precisering av ett föremåls position ned till centimeternivå.

Apple använder tekniken för positionering med Hitta-nätverket, AirDrop, CarKey-autentisering och AirPlay.


Om framtida Mac-datorer får Ultra-Wideband betyder det att en borttappad eller stulen dator kan hittas mycket enklare än tidigare. Allt som behövs är att aktivera borttappat läge och sen kan alla med en iPhone i närheten pinga den och ge en position.

Läs mer: Hur många Apple AirTag fungerar till samma Apple-konto?

Det är nämnvärt att Apple har varit förhållandevis långsamma med att bredda implementation av Ultra-Wideband i sina produkter.

Exempelvis saknar iPad-serien helt stöd och vi har inte sett några större användningsområden som breddar utanför positioneringen med AirTags och Hitta-nätverket. Kanske kan macOS-stödet bädda vägen för något nytt och spännande.