Skivbolagen till attack mot YouTube-konverterare — vill tvinga bort YTMP3

Pirate Bay skull

Skivbolagen går till attack mot webbsajter som kan användas för att omvandla YouTube-filmer till MP3-låtar.


Skiv- och filmbolagen fortsätter att gå mycket aggressivt fram med att försöka stänga alla vägar för piratkopiering. Nu senast försöker skivbolagen att stoppa webbsajter som kan användas för att omvandla YouTube-filmer till MP3-låtar — tjänster som de menar används allt mer för att piratkopiera musik.

Första webbsajten att bli stämd är Youtube-mp3, eller YTMP3 som den även kallas. Med fler än 60 miljoner användare varje månad är det inte konstigt att den får påhälsning — och den tyska mannen som driver sajten kan nu räkna med en tuff framtid i domstol.

Och visst kan vi förstå att skivbolagen inte ser med blida ögon som tjänster som YTMP3. Allt som behövs är en länk till ett YouTube-klipp; man klistrar in den på sidan och efter en kort stund kan man ladda ner en MP3-låt som snabbt kan delas vidare. Vad vi inte kan förstå är att skivbolagen påstår att det är mannen som, genom att tillhandahålla verktyget på sajten, är skyldig till kopieringen från YouTube.

Det vore som att säga att uTorrent står för alla piratkopiering via torrentsajter, vilket är helt absurt. Kanske är det inte konstigt att Electronic Frontier Foundation reagerat kraftfullt mot skivbolagen och nu anklagar musikbranschen för att försöka ta över makten för internets grundläggande infrastruktur. Detta genom att försöka tvinga internetoperatörer att blockera sajter som YTMP3, vilken inte bara används för piratkopiering.Lästips: Filmbolaget Paramount Picture utmålade Ubuntu Linux-torrent som piratlänk


Speciellt filmbolagen har varit hårda med att försöka tvinga bort webbsajter och länkar från Google då de påståtts tillhandahålla piratkopierat material. Så hårda att försökt få bort både sina egna, officiella webbsidor för olika filmer, och minst legitim länk för öppna operativsystemet Ubuntu.

Film- och musikbranschen går stenhårt fram. Den saken är helt klar. Men hur långt kommer det att gå innan internet reagerar kraftfullt. Anonymous är kända för att slå tillbaka mot orättvisor på internet och vi skulle inte bli förvånade om de reagerar mot attacken mot YTMP3.

Vad tror ni?