Chromecast Ultra — stöd för 4K-upplösning och HDR

google chromecast ultra

Google tänker lansera en ny Chromecast med stöd för 4K-upplösning. Det pekar de allra senaste uppgifterna på och den 4 oktober kan enheten bli officiellt presenterad.

Det blir allt vanligare med tv-apparater som klarar 4K och det vore skam om inte Google hakade på trenden med en ny Chromecast. De tidigare varianterna klarar som bäst full-HD men nästa modell ser ut att klara fyra gånger högre upplösning än så.

Chromecast Ultra är namnet att lägga på minnet. En Chromecast med 4K-stöd och kapabel att visa HDR-material direkt från en mobiltelefon, surfplatta eller dator. Det är vad vi känner till idag, förutom priset som väntas hamna runt 69 dollar, eller närmare 740 kronor inklusive moms.

Det är mer än dubbelt så mycket som andra generationens modell vilken släpptes förra året och ett stort steg för Google. Chromecast-enheterna har blivit otroligt populära och det mycket tack vare en låg prislapp kring 300 kronor. Om Chromcast Ultra sticker iväg till mer än 700 kronor lär många tappa intresset och se sig om efter andra lösningar, som Apple TV (vilket iofs är klart dyrare).

Google Wifi

Förutom Chromecast Ultra ska Google även vara på gång med en ny router som kort och gott kallas Wifi.


Den ska vara kapabel att användas med 802.11ac vilket är den idag snabbaste standarden och även samarbeta med flera mindre enheter som placeras ut i hemmet. Dessa minienheter används för att öka räckvidden genom att stärka signalen från Google Wifi som små fyrtorn runt om i rummen.

Fortfarande vet vi väldigt lite om Google Wifi och frågan är hur man ska ställa sig till att skicka all nätverkstrafik genom en central punk som kommer från Google — ett företag som lever på att analysera data och visa riktad reklam utifrån denna.


Lästips:  Så får du ut mer av din Chromecast – 11 enkla tips


Det pratas om olika smarta funktioner som ingen verkar veta något om i skrivande stund. En gissning är att Google Wifi är tätt integrerad med företagets olika molntjänster och det vore något att uppskatta om man redan använder dessa. Frågan är bara hur routern står sig mot konkurrensen och vad den kostar.

Dual-band, AC1200, bluetooth, IEEE 802.15.4 och snabb installation som tar minuter är att vänta — men hur långt räcker det?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.