Resident Evil 7: Biohazard ute på piratsajter bara dagar efter lansering

Resident Evil 7

Det dröjde bara dagar innan piratkopior av Resident Evil 7: Biohazard nådde ut på torrentsajter. Trots att spelet släpptes med omtalade och hårt kritiserade DRM-skyddet Denuvo lyckades så kallade “crackers” kringgå skyddet på mycket kort tid.

Denuvo var under en period så svår att knäcka att även de bästa piratgrupperna nästan tvingades ge upp hoppet om att kunna klura ut hur de skulle kringgå skyddet. Sen kom ett genombrott med Rise of the Tomb Raider under sommaren 2016 och därefter nya Doom.

Sedan dess har listan fyllts på med ytterligare en mängd speltitlar och på senare tid har en del spelutvecklare till och med tagit bort Denuvo från sina titlar. Primärt sådana som redan har funnits på marknaden ett tag snarare än helt nylanserade.

According to current trends in the development of encryption technology, in two years time I’m afraid there will be no free games to play in the world – kinesisk spel-cracker kommenterar Denuvo

Spel säljer som allra bäst direkt efter en lanseringen, vilket är anledningen till att varje extra dag i början som ett spel inte finns på piratsajterna räknas. Efter några veckor har försäljningen minskat rejält. Behovet av ett DRM minskar snabbt och blir bara ett problem för användarna snarare än en säker lösning.

Just Denuvo är ett extra knepigt skydd mot piratkopiering med hårda restriktioner som retat upp många gamers som köpt spel med DRM-skyddet. Denuvo blockerar flera typer av moddar som hade kunnat öka funktionaliteten, kräver online-aktivering mot tredjepartsservrar och ska enligt vissa påverka spelets prestanda negativt.

Resident Evil 7 är seriens bäst säljande

Capcom som är spelets utgivare har meddelat att Resident Evil 7: Biohazard är den bäst säljande titlen i serien. Åtminstone på den engelska marknaden är spelet nått fler än 2,5 miljoner sålda exemplar.


Lästips: Ladda ner din Steam-spel DRM-fritt på GOG


Det placerar Resident Evil 7 före tungviktare som Grand Theft Auto V, Fifa 17 och Call of Duty: Infinite Warfare. Även Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter får se sig slagen på fingrarna.

En annan spännande detalj är att cirka 10 procent av spelarna med Playstation-versionen använder ett VR-headset med spelet. Varför någon skulle våga kombinera spelets legendariska skräck med virtuell verklighet, ja det vågar vi inte ens ge oss in i en diskussion om.

Har du spelat Resident Evil 7 och i så fall, vad tycker du om det? Kommentera gärna och berätta!

Läs mer om nyheten på webbsajten Arstechnica.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.