Apple tar bort iranska appar från App Store — utvecklare stoppas

Apple iPhone 7

Applikationer från iranska utvecklare har börjat försvinna från App Store. Det rapporterar webbsajten 9to5mac som även skriver att det kan röra sig om den senaste tidens problem med internationella handelslagar som ställer till det.

I september förra året meddelades att App Store öppnats upp för iranska användare men utvecklarna har hittills tvingats registrera sina appar i andra länder för att få dem publicerade. Nu verkar de tas bort, en efter en.

Närmare bestämt handlar det primärt om applikationer i ekonomi-kategorin som inte längre får vara kvar. Apple har inte kommenterat nyheten så varför vet vi inte i skrivande stund. Det enda som kommuniceras är ett förskrivet meddelande till iranska utvecklare som försöker lägga upp sina appar.

“Unfortunately, there is no App Store available for the territory of Iran. Additionally, apps facilitating transactions for businesses or entities based in Iran may not comply with the Iranian Transactions Sanctions Regulations (31CFR Part 560) when hosted on the App Store. For these reasons, we are unable to accept your application at this time. We encourage you to resubmit your application once international trade laws are revised to allow this functionality.”

Iranska banker har sedan en tid erbjudit sina applikationer utanför App Store för att kringgå Apples policys och regler. Även betalningssystemet Shaparak, som är isolerat från internationella handelssystem, har tagits bort.

New York Times-app på App Store

Apple tog bort New York Times från kinesiska App Store

Det här är andra gången på kort tid som Apple seglat upp i rubrikerna för att ha tagit bort applikationer. Tidigare var det appen för New York Times som inte fick vara kvar på den kinesiska marknaden. Ett beslut som Apple inte tog då de rättade sig efter krav från den kinesiska regeringen.

USA har sedan 1979 haft sanktioner mot Iran som blockerar företag från att handla med landet. Det är vad som hindrar Apple från att starta en App Store specifikt för de cirka 82 miljoner iranska medborgare som bor i Iran. Ungefär hälften ska enligt uppgift använda mobiltelefoner idag.

Iranska tidningen TechRasa beräknar att cirka en miljon iPhone-telefoner smugglas in i landet varje år. Apples produkter inbringar varje år miljontals dollar till de som för in dem i landet, men frågan är hur användarna ska göra för att nå de hundratusentals applikationer som alla utanför landet kan nå.

Läs om nyheten på 9to5mac och Phonearena.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.