Raspberry Pi får verktyg från Google — storföretaget satsar mer på IoT

raspberry-pi-2
Raspberry Pi 2

Google ger sig in i leken om Raspberry Pi genom att skapa en mängd nya verktyg till den populära minidatorn. Företaget har valt att inte kommentera uppgifterna men allt pekar på att Google inte tänker passa på möjligheten att få nya användare via Raspberry Pi.

Någon gång under 2017 kan verktygen släppas och bli en inkörsport för Google till hela IoT-marknaden som väntas omsätta hela 275 miljarder kronor fram till 2020. En siffra som kan växa till 670 miljarder kronor fram till 2025 om vi ska tro analysföretaget IHS (pdf).

Raspberry Pi är inte första försöket av Google att nå ut till IoT-användarna. I december 2016 släppte företaget operativsystemet Android Things som designats för användning i bland annat sensorer och kameror — dock utan att lyckas fånga något intresse på marknaden idag.

Google bygger underlag från enkätundersökning

Hur Google arbetade för att attrahera rätt användare då är oklart men inför verktygssläppet för Raspberry Pi är det klart att företaget kollar av marknaden först. En enkätundersökning från Google och riktad åt användare av minidatorer lik Raspberry Pi ställer en mängd frågor som kan bana väg för smartare verktyg.

Minidatorer Raspberry Pi Intel

Inte för att det inte finns praktiska verktyg redan idag. Raspberry Pi är otroligt populär, inte minst i skolorna, och har mängder av smarta lösningar redan idag. Google är dock en extremt stor aktör på en mängd marknader och har potentialen att lyfta Raspberry Pi ytterligare.

Speciellt mot sina egna molntjänster och lösningar där nya verktyg kan göra arbetet smidigare och enklare. Allt vi kan göra nu är att hålla tummarna för något riktigt bra och vänta in vad Google har i åtanke för minidatorn. Vad hoppas du på?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.