LG UltraFine 5K fungerar inte nära din router — kan krascha datorn

LG UltraFine 5K

LG UltraFine 5K är en fantastisk datorskärm med hög upplösning, utmärkt färgåtergivning och design för att matcha senaste Macbook Pro. Den är också extremt känslig för elektromagnetiska störningar från routrar.

Tillverkaren LG har bekräftat att UltraFine 5K kan drabbas av allvarliga störningar när en router står alltför nära. I vissa fall kan en router som står inom två meters avstånd göra att skärmen helt slutar fungera eller får en ansluten dator att frysa.

I mindre allvarliga fall märks att skärmen flimrar, tappar kontakten med datorn eller uppvisar andra visuella fel. Enda lösningen idag är att flytta endera enheten så de inte står nära varandra, en del har rapporterat att routern måste placeras i ett annat rum för att inte störningar ska uppstå.

Trots att LG bekräftar problemet har tillverkaren inte gått ut med någon permanent lösning och det är oroande. UltraFine 5K kostar kring 10 000 kronor och betalar man de summorna för en skärm ska det inte gå att störa ut den med en vanlig router.

LG UltraFine 5K är en hyllad datorskärm

Om vi bortser från hela problemet med att routrar är potentiellt farliga för UltraFine 5K så kan sägas att recensioner visar att skärmen är riktigt bra.

Upplösningen är ruskigt hög och ger en god detaljrikedom för vilken superkrävande användare som helst. Lägg till stöd för färgrymden DCI-P3, att det bara behövs en enda kabel för både laddning och anslutning till datorn och att det finns expansionsportar för USB-C. Låter bra, eller hur?

Åtminstone tills man drabbas av någon av de små nackdelar som kryper fram ur skuggorna när man minst anar det. Som att 5K inte stöds med äldre Macbook Pro-modeller, då är det endast 4K och neråt som gäller. Dessutom stöds inte DCI-P3 med andra datorer än senaste Macbook Pro då skärmen faller tillbaka på sRGB istället.

Har du en dator som kan nyttja alla egenskaper som LG UltraFine 5K erbjuder så har du en vinnare på skrivbordet. Frågan är om det är värt 10 000 kronor för en Mac-specifik skärm — vad tycker du?

Webbsajten iMore har en riktigt bra recensioner av skärmen och ni finner den här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.