Dropbox Smart Sync ger dig platshållare på datorn

Dropbox Pro Logo

Dropbox Smart Sync som i det närmaste kan beskrivas som som platshållare för filer uppladdade till molntjänsten. Vad du får är länkar till de filer som finns på ditt Dropbox-konto och varje gång du öppnar en länk synkroniseras denna automatiskt till din dator.

Tanken är att du alltid ska kunna se vad som finns på Dropbox-kontot utan att belasta hårddisken, mycket likt vad Microsoft erbjöd med OneDrive innan de tog bort funktionen. Synkronisera bara de filer du behöver, och välja mappar som ska laddas ner till hårddisken efter behov.

För att Dropbox Smart Sync ska fungera krävs Windows Vista / OS X 10.9 ”Mavericks” eller nyare versioner av respektive plattform. I skrivande stund bara för Business-användare men Dropbox undersöker just nu hur de ska ta Smart Sync till konsumentanvändarna.



Tyvärr är det inte möjligt för dig med gratis- eller Pro-konto att uppgradera rakt av till ett Business-konto. Lägsta antalet användare är fem vilket betyder att kostnaden blir skyhög om du bara är en person; så glöm de fördelar som Dropbox erbjuder till sina företagsanvändare — inklusive Smart Sync idag.

Det finns inget angivet datum för när Dropbox Smart Sync kan rullas ut till alla användare, förutsatt att företaget överhuvudtaget överväger det. Det vore mycket dåligt om inte åtminstone Pro-användarna fick funktionen, för här rör det sig inte om någon enterprise-inriktad funktion precis.

Läs mer om Smart Sync på Dropbox officiella blogg.

Mer information om delade filer

Har du ett Business-konto finns ytterligare en nyhet att lyfta fram från Dropbox. Nämligen att du nu kan se vilka gruppmedlemmar med betraktat dina filer uppladdade till molntjänsten.

Om en medlem tittar på någon av dina filer noteras det med en ikon som representerar just den medlemmen, exempelvis en profilbild om en sådan finns. Hovra med muspekaren över bilden och texten ”Currently viewing” visas.

När medlemmen slutar titta på filen gråmarkeras profilbilden och när du hovrar med muspekaren över samma bild visas istället tiden när medlemmen senaste öppnade filen.

Precis som med Smart Sync gäller den här funktionen endast för Business-användare. Läs mer om funktionen på Dropbox hjälpsidor.