Android 7.1.2 är officiell — liten uppdatering med buggfixar

Android Logo 950 x 500

Bara kort efter att Google nått ut med Android 7.1.1 till ett litet antal mobiltelefoner så kommer nu uppgifter om att Android 7.1.2 är redo för beta-testarna.

Precis som versionsnumret antyder rör det sig om en mindre uppdatering med bara få nyheter. Enligt David Burke som är ansvarig för utvecklingen av Android har de valt att fokusera helt på förbättringar kring befintliga funktioner snarare än att lägga till nya.

Det betyder att bara buggfixar och optimeringar är att vänta, inklusive en mängd förbättringar som rör mobiloperatörer och användare. Det här är alltså inte en uppdatering du bör ligga sömnlös på nätterna i väntan på den.

Android 7.1.2 is an incremental maintenance release focused on refinements, so it includes a number of bugfixes and optimizations, along with a small number of enhancements for carriers and users.

Redan idag har Google släppt en beta-version för utvalda testare via Android Beta Program. De telefoner som får testa Android 7.1.2 är i skrivande stund Pixel och Pixel XL, Nexus 5X, Nexus Player samt Pixel C.

En intressant detalj är att trots tillgänglighet för Nexus 5X så får Nexus 6P inte tillgång till betan direkt. Google har bekräftat att mobiltelefonen kommer att få en chans längre fram, det gäller bara att vara lite tålmodig.

Android Beta Program

Om du har en av de berörda telefonerna och inte har något emot att testa ofärdig mjukvara, då kan du skriva upp dig här för att få testa kommande Android-versioner innan de släpps. Tänk på att beta-versioner kan orsaka en hel del problem om du har otur, så undvik att installera på en telefon du använder till vardags.

De senaste mätningarna visar att Android går starkt framåt och under tredje kvartalet 2016 beräknades plattformen finnas på hela 86,8 procent av alla mobiltelefoner enligt IDC.  En siffra som analytiker-konkurrenten Strategy Analytics skruvar upp till 88 procent enligt sina egna mätningar.

Android 7.1.2 kommer inte hjälpa Google att öka sina marknadsandelar för Android. Få mobiltelefoner har idag Android 7.0 och än mindre 7.1.1. Men för varje version optimeras plattformen och med nya mobiltelefoner som stöder de senaste Android-versionerna får användarna allt bättre upplevelser. Android 7.1.2 skakar inte mobilvärlden i sina grundvallar, men den tar oss ett steg närmare en större dominans.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.