Popcorn Time stoppas i Norge – internetoperatörerna tvingas blockera åtkomst

popcorntime screen

Kända programmet Popcorn Time som används för att strömma piratkopierad film kommer att blockeras av norska internetleveratörer.

  • 14 internetoperatörer i Norge måste blockera Popcorn Time
  • Blockeringen omfattar även undertextsidor
  • Ska inte hindra internetoperatörernas frihet att driva sin verksamhet
  • Domen stoppar inte individen från sin rätt till yttrandefrihet

Totalt rör det sig om 14 av landets internetleverantörer som som blockera programmet. Dessutom omfattas ett antal domäner från vilka programmet kan laddas ner.

Det finns tämligen många olika varianter av Popcorn Time som alla finns på olika webbsajter. Därför har rättsprocessen bara omfattat de tre större och mer populära varianterna. Dessa är popcorn-time.to, is och sh.

Domen är bara en i raden där amerikanska filmbolag som Disney, Universal och Warner Bros, har drivit igenom blockeringsmål mot olika pirattjänster. I det här fallet gäller det även ett antal undertextsidor på internet och andra, dylika tjänster. Totalt gäller det 15 domäner och tillhörande underdomäner som inte längre går att nå.


Läs också: Nu kommer hotbreven från Njord Lawfirm till svenska fildelare


Och kostnaderna för de som hamnar i skottgluggen är knappast något att fnysa åt. Var och en av de tre ovan nämnda sajterna som tillhandahåller Popcorn Time ska betala 190 000 norska kronor. Eftersom ingen av sajtägarna dök upp i rätten är det knappast troligt att några pengar kommer att betalas till sökanden.

En intressant detalj är att tingsrätten tydligt markerar att ”domen inte hindrar internetoperatörernas frihet att driva sin verksamhet eller inskränker på individens rätt till yttrandefrihet”. Anledningen är att Popcorn Time tydligt befann sig i en gråzon med ett tydligt mål.

Risken är dock att domen blir vägledande för många fler rättsprocesser som inte bara ämnar att blockera piratkopierat innehåll på internet. Vi vet inte hur långt det här kan dras i domstol efter nya domen, och risken är att vi får se censurering på en helt ny nivå om inte rättsprocessen dras till nästa instans – och domen inte blir gällande.

Här är alla internetoperatörerna som måste blockera Pocorn Time i Norge:

Telenor Norge AS, Nextgentel AS, Get AS, Altibox AS, Telia Norge AS, Homenet AS, Ice Norge AS, Eidsiva Bredbånd AS, Lynet Internett AS, Breiband.no AS, Enivest AS, Nordmøre Energiverk AS, Tussa IKT AS och Opennet Norge AS.

Läs mer om nyheten på den officiella webbsajten för Oslo Tingsrätt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.