Pixel 8 Pro kan vara snabbare än Pixel 9 Pro (Tensor G4)

google tensor soc 2021

När Google släpper 2024 års mobiltelefoner med Tensor G4-chippet kan de dölja en oönskad nyhet. Nämligen sämre prestanda. Det visar i alla fall de senaste prestandasiffrorna på Geekbench 5 för det ännu osläppta chippet.

Vid en rak jämförelse som kombinerar alla testresultat ser vi att Tensor G4 är hela 19 procent långsammare än det befintliga G3-chippet. Det finns dessutom färre processorkärnor i det nya chippet. Den stora frågan är – varför?

Lästips: Pixel 8 Pro uppdateras för snabbare AI (första uppdateringen)

Lägre poäng i Geekbench 5

Geekbench 5 är ett populärt verktyg för att testa prestandan för både mobiltelefoner och surfplattor. I testet visas att Tensor G4, listad i en mobiltelefon kallad Google Tokay, får resultaten 1 082 poäng och 3 121 poäng för single- respektive multicore-testet.

Testerna är uppenbarligen gjorda på en krets som inte är färdig än (produkten är trots allt inte släppt), så ta resultaten med en nypa salt just nu.

Vi kan jämföra siffrorna med Tensor G3 i en Pixel 8 Pro som får 1 293 respektive 3 453 poäng i samma tester. Ouch!

Det finns många detaljer som Geekbench 5  inte avslöjar i sina tester. Bland annat alla nya funktioner och optimeringar i bakgrunden som kan ge en bättre upplevelse trots de initialt sämre siffrorna. Det är därför mycket viktigt att inte peka på resultaten idag och övertygat påstå att Pixel 8 Pro är snabbare än exempelvis Pixel 9 Pro.

Lästips: Google hinner inte släppa egna Tensor-kretsen med Pixel 8

Tensor G4 kan bli en mindre ”uppgradering”

Det har redan rapporterats tidigare att Tensor G4 troligtvis blir en mindre uppgradering jämfört med G3. Och om Geekbench 5-testerna visar ett resultat för en krets som inte optimerats än kan G4-chippet ändå ta sig förbi G3 i slutändan, med få nyheter i släptåg.

Om så är fallet ställer vi oss frågande varför man ska köpa en Pixel 9 eller Pixel 9 Pro när de släpps senare under 2024. Om de är marginellt bättre prestandamässigt, vad kan Google lägga in som gör dem lockande för befintliga Pixel-användare? Mer än AI så klart, för det är något som kastas in precis överallt just nu känns det som.

Vi har en Pixel 7 Pro som fungerar riktigt bra och bredvid en Pixel 8 Pro ser vi inga bra anledningar till att uppgradera. Kanske Pixel 9 Pro lockar mer, men Google måste verkligen ge oss något vettigt som inte är AI,

Via Phandroid

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.