Google hinner inte släppa egna Tensor-kretsen med Pixel 8

google tensor soc 2021

När Google lanserar Pixel 8-serien senare i höst så sitter det ett Tensor G-chip under skärmen – precis som i alla de tidigare modellerna. Med lite tur får vi ett helt nytt, förbättrat chip i form av Tensor G3.

Enligt webbsajten The Information så kommer chippet att bygga på en design av sydkoreanska Samsung. Tillverkningen av chippet sker med en mycket avancerad 3nm-teknik hos kinesiska TSMC.

Den stora nyheten i sammanhanget är att Google egentligen planerade att introducera en egenutvecklad design med nya Tensor G-chippet. Ospecificerade problem har dock ställt till det och nu väntas Googles egna chip inte släppas förrän 2025.

Google Tensor G SoC
Tensor G-chippet – snart med en fullständig Google-design. Eller?

Det betyder att vi får ett halvt anpassat chip som använder Samsungs teknik tillsammans med Googles önskemål för en så optimal krets som möjligt.

Vi kan jämföra det med Apple som har full kontroll över hela kedjan med företagets chip för både iPhone-serien och Mac-datorerna. Apple står för hela designen som är optimerad ända ut i den minsta transistorn för att chippen ska fungera perfekt i respektive produkt.

Google ska kalla sitt nya, kommande chip för ”Redondo”. Designen ska enligt The Information ha kodnamnet ”Laguna”.

Via The Information

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.