Oculus Quest 2 är nu märkbart bättre med Air Link

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

Oculus Quest 2 har fått en mycket välkommen uppdatering. Om du ansluter VR-headset till en PC via Air Link så kommer du nog bli rejält glad.

Uppdateringen till Quest 2 och Air Link förbättrar den trådlösa anslutningen mellan headsetet och datorn. Den är nu betydligt stabilare än tidigare.

Läs mer: Spela PC-spel helt trådlöst med din Oculus Quest 2 med Air Link

Stabilare anslutning tack vare maskininlärning

Det som gör anslutningen stabilare är Air Link Framerate Insurance (AFI). Funktionen använder maskininlärning som hjälper till att stabilisera anslutningen och minska ryckigheter.

Framerate Insuranse ersätter Oculus Asynchronous Spacewarp (ASW) som har en liknande, men inte helt identisk funktionalitet.

ASW försöker att förstå vad som ska visas när WiFi-anslutningen tappar i stabiliteten. AFI i sin tur försöker förstå vad som händer när stabiliteten försämras och minska effekten för användaren.

Läs mer: Gratis silikonskydd till Oculus Quest 2 – så får du ett

Risk för åksjuka med låg bildvisningsfrekvens

Tidigare under 2022 introducerades även Application Space Warp.

Det är en funktion som är jämförbar med AFI och ASW, men som ska hjälpa utvecklare att skapa spel som kan köras i lägre bildvisningsfrekvenser (fps) utan att göra spelarna åksjuka.

För att spelare ska ha en så bra upplevelse som möjligt så krävs en högre bildvisningsfrekvens.

Du märker det på vanliga datorskärmar när fps:en går neråt 30 fps, men på VR-headset är det mycket tydligare.

Släpptes med firmware-version 38

För att kunna använda Framerate Insurance (AFI) krävs att du har firmware-version 38 på ditt headset. Du måste även ha den senaste versionen av Oculus-mjukvaran på datorn.

Det här är en experimentell funktionen just nu vilket betyder att den både är ofärdig och kan ge ett resultat som du inte förväntar dig (till det negativa hållet).

Du aktiverar AFI via inställningarna till headsetet och kan stänga av funktionen precis när som helst.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.