Spela PC-spel helt trådlöst med din Oculus Quest 2 med Air Link

Oculus Air Link och 120 Hz-stöd med ny uppdatering – version 28

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

Med en ny uppdatering till Oculus Quest 2 kan du äntligen använda ditt VR-headset trådlöst med en PC.

Den nya funktionen är experimentell i skrivande stund, så det kan finnas buggar och annat otyg som stället till det. Men du kan prova redan inom kort om du vill.


Lästips: Hur långe batteritid har Oculus Quest 2?

Faktum är att du har kunnat använda din Oculus Quest 2 helt trådlöst med en PC sen en lång tid tillbaka. Då på ett inofficiellt vis med hjälp av appen Virtual Desktop.

Det har inte varit helt problemfritt för många och helt kostnadsfritt är det inte heller. Men det fungerar för de flesta och tydligen är det så bra att Facebook själva nu implementerar en trådlös funktion i sitt VR-headset.

Oculus Air Link – som Link men trådlöst

Namnet på funktionen är Oculus Air Link och tekniken bygger på samma grund som befintliga Link.

Oculus Link används för att ansluta en Oculus Quest 2 med USB-kabel till en dator och den vägen köra exempelvis Rift S-spel via en komprimerad videoström.

Istället för att använda USB-C så nyttjar Oculus Air Link istället WiFi över 5 GHz-bandet. Det rekommenderade maxavståndet är sex meter till din router eller accesspunkt för optimal spelupplevelse.

För att använda Oculus Air Link måste både datorn och VR-headsett använda version 28 av Windows-appen respektive den interna mjukvaran i Quest 2.

Om du provar Oculus Air Link och hellre går tillbaka till vanliga Oculus Link så räcker det med att avaktivera Air Link som funktion i VR-headsetet.

Preliminärt stöd för 120 Hz

En annan nyhet till Oculus Quest 2 är att samma uppdatering, version 28, ger ett grundläggande stöd för att köra spel i 120 Hz.

Stödet måste implementeras i varje spel av utvecklarna och initialt gäller det bara för spel som körs direkt på VR-headsetet.

Lästips: Oculus Quest 2 64GB eller 256GB- vilken storlek är bäst?

I framtiden vill Facebook att även strömmade spel från en dator ska kunna visas i 120 Hz. Det finns dock inga kommunicerade planer kring det stödet i skrivande stund.

Qculus Quest 2 är främst anpassad för att visa spel och appar i 72 Hz, men sen en tid tillbaka har även 90 Hz varit möjligt.

Läs mer om Oculus Air Link och 120 Hz-stödet på Oculus officiella supportsida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.