Hur lång batteritid har Oculus Quest 2?

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

Oculus Quest 2 har bara några timmars batteritid och du kommer att behöva ladda det inbyggda (ej bytbara) batteriet oftare än du hoppats på.

Oculus Quest 2 har en realistisk batteritid mellan 1,5 och 2 timmars användning när du spelar. Om du kollar på film ökar batteritiden möjligen till 2,5 eller 3 timmar med en ny enhet som har fräscht batteri.

Viktigt att veta är att batteriet i ditt VR-headset försämras med tiden. Kapaciteten minskar, vilket ger en kortare och kortare batteritid efterhand som du laddar använder din Quest 2.

Om du får ut 1,5 timme idag så kan du räkna med betydligt lägre batteritid om ett år.

Tänk därför på hur du länge du tror du kommer att spela åt gången både idag och i framtiden. Om du spelar mer än en timme åt gången – då bör du skaffa extratillbehöret Elite Strap med inbyggt batteri.

oculus quest 2 elite strap batteri 2020
Elite Strap med inbyggt batteri

Oculus Quest 2 Elite Strap med inbyggt batteri

Oculus Quest 2 Elite Strap med inbyggt batteri är ett dyrt men nödvändigt tillbehör till ditt VR-headset. Det finns flera anledningar till varför du bör skaffa det:

  • Du fördubblar batteritiden i ditt Quest 2
  • Mycket bättre passform och nackstöd
  • Enklare att ta av och sätta på än originalbanden

Lästips: Oculus Quest 2 64GB eller 128GB – vilken storlek är bäst?

Den stora nackdelen här är att Elite Strap med inbyggt batteri kostar runt 1 500 kronor. Här närmar vi oss halva kostnaden av själva VR-headsetet (64 GB-varianten), så det är en stor kostnad.

Om du inte behöver batteriet finns Elite Strap för cirka femhundralappen istället. Här är några länkar till butiker som säljer både Elite Strap och varianten med inbyggt batteri:

Elite Strap UTAN batteri (cirka 500 kronor)

Elite Strap MED batteri (cirka 1 500 kronor)

Så maximerar du batteriet i din Oculus Quest 2

  1. Ladda inte batterier längre än det behövs. När batteriet i din Oculus Quest 2 är fullt ska du koppla från laddaren. Du vet att batteriet är fullt när lampan på sidan av VR-headsetet byter från rött till grönt.
  2. Använd Oculus egna laddaren. Det medföljer en officiell laddare från Oculus till din Quest 2. Tillverkaren rekommenderar att du använder den och ingen annans laddare. Dock går alla USB-laddare att använda med Quest 2 eftersom den använder USB-C.
  3. Stäng av din Quest 2 när den inte används. Låt inte din Quest 2 gå ner i viloläge när du inte använder den. Stäng av enheten istället så sparar du på batteriet. Håll inne sidoknappen och välj “Stäng av” när alternativt visas på skärmen.

Nej, du kan inte maximera prestandan med en laddare

Notera: Oculus skriver på sin webbsajt att du kan “maximera headsetets prestanda” genom att använda den medföljande laddaren.

Det här är potentiellt ett extremt missvisande påstående eftersom “prestanda” normalt handlar om hur snabbt något är, och din Quest 2 blir inte snabbare bara för att du använder laddare A eller laddaer B.

Vad Oculus sannolikt menar är att batteriet laddas optimalt med deras laddare eftersom de är 100 procent kompatibla, vilket ger en snabbare laddning än med andra laddare som inte når upp till rätt specifikationer.

FAQ

Hur lång batteritid har Oculus Quest 2?

Mellan 1,5 och 3 timmar beroende på hur du använder VR-headsetet.

Går det att spela med Oculus Quest 2 samtidigt som batteriet laddas?

Ja, du kan använda både en väggladdare och ett portabelt batteri medan du spelar.

Är det värt att köpa Elite Strap med inbyggt batteri?

Ja, trots den höga kostnaden så fördubblar Elite Strap med inbyggt batteri batteritiden och ökar komforten.

Vilka laddare fungerar med Oculus Quest 2?

Alla laddare för USB-C som klarar 2 ampere eller högre fungerar utmärkt. Undvik laddare med låg kapacitet och bristande kvalitet. Köp bara kvalitetsladdare!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.