Test och betyg: Så bra är Sandberg USB Webcam Pro+

sandberg usb webcam pro plus 4k

Sandberg USB Webcam Pro+ är en webbkamera med hög upplösning, integritetsskydd och autofokus. Det är också en webbkamera med stora problem kring mikrofonen och fokuseringen.

Det är webbsajten IDG som har testat webbkameran Sandberg USB Webcam Pro+. I deras recension får modellen 3 av 5 möjliga poäng, och IDG lyfter fram tre positiva samt två negativa punkter.

Vad är positivt med Sandberg USB Webcam Pro+?

Sandberg anger att webbkameran stöder 4K-upplösning. Det betyder teoretiskt mer detaljer och skarpare bild än andra alternativ på marknaden med 720p eller 1080p. Notera dock att den faktiska upplösningen ”bara” är 3 264 x 2 448 pixlar, vilket är en bit ifrån 3 840 x 2 560 som är ”riktig” 4K.

Det finns ett integritetsskydd som du kan skjuta framför kameran. Det gör att du alltid kan vara säker på att ingen kan se dig om din dator komprometeras av skadlig kod.

Vitbalansen är korrekt och ger fina färger. Fördelen är att du får bra hudtoner direkt ur kameran, utan att behöva efterjustera i tillhörande mjukvara. Ett problem som många webbkameror annars har idag.

Vad är negativt med Sandberg USB Webcam Pro+?

På den dåliga sidan av webbkameran noterar vi att autofokusen inte fungerar tillräckligt bra. Även fokuseringen av bilden är bristfällig och resultatet blir obekvämt suddigt.

Här ska sägas att det egentligen bara är autofokusen som borde vara en så kallad dealbreaker i det här fallet.

Oavsett vilken webbkamera du använder så ska du i princip aldrig använda den inbyggad mikrofonen. De är generellt urkassa oavsett modell och du har mycket att vinna på en separat mikrofon.

Vad är skillnaden på Sandberg USB Webcam Pro+ och Webcam Pro?

USB Webcam Pro+
sandberg usb webcam pro plus 4k
USB Webcam Pro
sandberg usb webcam pro 1080p
AnslutningUSB 2.0USB 2.0
Kabellängd1,5 meter2 meter
Upplösning3 264 x 2 448 pixlar1 920 x 1 080 pixlar
Bilder per sekund30 bilder per sekund30 bilder per sekund
Bildvinkel70 grader80 grader
AutofokusJaJa
DrivrutinerBehövs inteBehövs inte
OperativsystemWindows och macOSWindows och macOS
Cirkapris1 159 kronor869 kronor
ProduktsidaSandberg.worldSandberg.world

Den stora skillnaden mellan Webcam Pro+ och Webcam Pro är upplösningen samt längden på kabeln till webbkameran. Även designen skiljer sig en hel del, i vår mening till den nyare modellens fördel. Anledningen är att den fysiska storleken har minskat rejält.

Så vet du om en webbkamera är prisvärd eller inte

När du väljer webbkamera är det flera faktorer som spelar in huruvida priset är bra eller dåligt.

Skärpa, autofokus, vitbalans och färgeråtergivning spelar stor roll. Inbyggd mikrofon och en massa extrafunktioner gör sällan det.

Notera att vi utelämnade upplösningen. Det är för att du i princip aldrig har nytta av 4K-upplösning, eller ens 1080p i många fall.

Viktigare är då en hög bildvisningsfrekvens på 60 fps. Många väljer 720p/60fps framför 1080p/30fps för en mjukare och behagligare bild – och där faller 4K helt.

FAQ

Vilka operativsystem fungerar med Sandberg USB Webcam Pro+?

Windows och macOS. Du behöver inga drivrutiner då dessa redan finns i operativsystemen.

Vilken upplösning klarar Sandberg USB Webcam Pro+?

Upp till 4K-upplösning. Den faktiska upplösningen är 3 264 x 2 448 pixlar (strax under riktig 4K).

Hur ansluts Sandberg USB Webcam Pro+ till datorn?

Via en 1,5 meter lång (medföljande) USB 2.0-kabel.

Är Sandberg USB Webcam Pro+ bra till Google Meet, Twitch och Zoom?

Webbkameran fungerar med alla större webbtjänster för konferencer och strömmad video. Tänk på att många begränsar upplösningen till 720p, så någon 4K kan du inte räkna med.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.