Kommer Netflix att visa reklam? (svaret: absolut nej)

netflix logo building unsplash cameron venti
Foto: Cameron Venti, Unsplash

Filmtjänsten Netflix fortsätter att dominera marknaden för streamingtjänster – trots att tjänsten har det överlägset sämsta månadspriset idag. Vill du ha det bästa och mesta som Netflix erbjuder så kostar det skyhöga 179 kronor per månad. Jämför det med HBO Max och Disney Plus som kostar 89 kronor per månad.

För att locka fler tittare och skapa tillväxt så skulle Netflix kunna erbjuda ett billigare alternativ med annonsering som visas exempelvis mellan serieavsnitten och filmerna. Disney Plus har redan bekräftats få just det inom en överskådlig framtid och det är en filmtjänst som vuxit mycket snabbt på kort tid.

Läs mer: Billigare abonnemang på Disney Plus – visar reklam för ett lägre pris

Netflix drar in storkovan utan att visa reklam

Så kan inte Netflix göra samma sak och öka antalet tittare för att hålla jämna steg i matchen mot konkurrenterna? Svaret är att de absolut kan göra det, men filmtjänsten har inga som helst planer på en sådan abonnemangsnivå. Inte idag i alla fall.

I ett uttalande säger Netflix att de fokuserar på att optimera för långsiktiga intäkter och att de vill ge sina användare en bra upplevelse. De säger också att den nuvarande intäktsmodellen är utmärkt för skalbarhet globalt.

Där Netflix hade intäkter på 20 miljarder dollar årligen för två år sedan så har de idag intäkter på 30 miljarder årligen, en ökning med 50 procent.

Netflix is focused on optimizing for long-term revenue…and we want to do it in a way that is a great experience for our members. Right now, we think we have a great model and a subscription business that scales globally really well. We were about a $20 billion revenue business two years ago…we’re $30 billion revenue now. The growth is healthy across every region of the world.

Anledningen till intäktsökningen? Bland annat kraftigt ökade priser. Netflix har flera gånger krävt sina användare på allt högre kostnader där inte minst den dyraste nivån har gått upp rejält i pris.

Det finns idag tre nivåer som kostar 99 kronor, 129 kronor respektive 179 kronor per månad.

Alla tre inkluderar allt material som finns på Netflix, men bara den högsta nivån erbjuder Ultra HD-kvalitet. Det är alltså dubbla priset mot Ultra HD-kvalitet på filmer och serier med HBO Max och Disney Plus.

Läs mer: 20 nya avsnitt av Futurama – kommer till Disney Plus

Netflix är en hårt pressad filmtjänst

Netflix har länge dominerat marknaden, men konkurrenterna blir allt bättre och dessutom fler. Valmöjligheterna är idag många och att stänga Netflix-kontot för en mycket billigare konkurrent är inte längre samma sak som att sänka kvaliteten på streamingupplevelsen.

HBO Max och Disney Plus är de två uppenbara konkurrenterna här i Sverige. Båda har gjort ett starkt intryck och inte minst HBO Max som under en period erbjud sin tjänst för låga 49 kronor per månad till nya användare. Även Amazon Prime Video och Apple TV Plus finns i Sverige (men få vill använda Apple TV Plus).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.