Det första som slår oss när vi packar upp nya Kobo Clara 2E är hur liten den är. Inte för att det är den minsta läsplattan på marknaden, utan för att den är märkbart mindre än Kobo Libra 2, vår mest använda läsplatta hittills.
Faktum är att Clara 2E nästan känns försvinnande liten och nätt i handleden. Inte tillräckligt för att den ska vara obehagligt lätt att hålla, utan lagom för att kunna hållas i flera timmar med bara en hand när man läser eller lyssnar på ljudböcker.
Även med det tillhörande skalet så känns Clara 2E lagom i handen. Men om vi ska börja från rätt håll så är det inte storleken som är det första vi stöter på, utan för packningen.
Tips: Du hittar butikerna som säljer Kobo Clara 2E på Prisjakt
Förpackning och tillbehör
Den första punkten är inga konstigheter egentligen. Läsplattan levereras snyggt och säkert paketerad i en pappersförpackning som innehåller bara det viktigaste.
- En Kobo Clara 2E
- En laddningssladd för USB-C
- En snabbstartsguide
Snabbstartsguiden är väldigt sparsam med några enkla punkter. Tryck på knappen på baksidan för att starta läsplattan, anslut laddningskabeln till en strömadapter om den behöver ström. Det är allt.
När du drar ut själva ”släden” som läsplattan, laddningssladden och guiden ligger i så använder du en liten flärp som hjälper dig att få grepp. Inga konstigheter här, släden glider ur sin förpackning enkelt och utan att sitta för hårt.
Ett litet tips: Kobo Clara 2E har ett förmonterat skärmskydd. Vi rekommenderar att du låter det vara kvar för att skydda skärmen mot repor och smuts. Men du kan så klart dra av det om du vill det; bara använd flärpen som sticker ut.
När du har släden i handen så finns ytterligare en flärp att dra i, men du ska inte använda den direkt.
Istället måste du ta tag i en liten urskärning där snabbstartsguiden finns för att öppna locket och visa läsplattan. Drar du i flärpen så öppnas hela rasket och läsplattan riskerar att åka ut på bordet. Flärpen använder du för att öppna till undersidan för att komma åt USB-kabeln.
Att komma igång och installationen
Det tar mindre än fem minuter att komma igång med din Kobo Clara 2E.
Det som tar längst tid är att ansluta till hemnätverket, ladda ner den senaste mjukvaran och uppdatera.
Det första du gör är att välja land, därefter ansluter du till ett WiFi-nätverk. Läsplattor är knappast de snabbaste på att ansluta till trådlösa nätverk och Clara 2E är inte något undantag. När anslutningen är gjord så laddas mjukvara ner om (om det finns) och läsplattan startar om sig för att installera den nya versionen.
När det är klart sker en ny omstart och…du måste ansluta till WiFi-nätverket igen. Det sker tydligen inte automatiskt och något lösenord sparas inte heller, vilket är lite förvirrande.
Har du inte något Kobo-konto sen tidigare så uppmanas du att skapa ett. Vi rekommenderar att du skapar ett konto i förväg med datorn eller mobiltelefonen. Det är betydligt smidigare än att göra det på din läsplatta.
När du har loggat in så är det bara att köra igång och läsa böcker!
Gränssnittet är segt – men ändå inte
Grässnittet består av totalt fyra flikar.
- Hem
- Mina böcker
- Upptäck
- Mer
Hem-skärmen fungerar som en samlingspunkt för dina senast öppnade böcker, alla dina böcker samt snabblänkar till butiken. Mina böcker är precis vad det låter som, en plats för alla böcker du har laddat ner till läsplattan, både e-böcker och ljudböcker. Upptäck är butiken där du köper och laddar ner böckerna till läsplattan. Via fliken Mer hittar du alla inställningar.
Hela upplägget är hyggligt intuitivt och ger en bra känsla. Läsplattor är av naturen långsamma (åtminstone jämfört med mobiltelefoner och surfplattor) och Kobo Clara 2E är inget undantag. Men det gör inte eftersom själva bläddringen i böcker är snabb och precis.
De få gånger som du måste gå in i menyerna så gör det inget med några sekunders väntan då och då.
Ett litet tips: Du kan enkelt öka och sänka ljusstyrkan när du läser. Bara svep med fingret uppåt eller nedåt på skärmens vänstra kant så ändras ljusstyrkan.
Det tar normalt under sekunden att öppna en meny. Ibland går det ögonblickligen utan någon väntan. Du får snällt räkna med att att din läsplatta är betydligt segare än mobilen.
Det gäller även tangentbordet som har en tydlig eftersläpning när du skriver, men tacksamt nog så är det inget problem eftersom läsplattan skriver ut allt du trycker på, även om du är snabbare med fingrarna.
När du läser böcker
Att läsa böcker är supersmidigt med Clara 2E.
När du har öppnat en bok så kan du finjustera upplevelsen precis som du själv vill. Ljusstyrka, typsnitt, fontstorlek, radavstånd, marginaler och textcentrering.
Allt går att ändra så att du får en upplevelse som passar just dig. Är du inte nöjd med de förinstallerade typsnitten? Inga problem, du kan ladda upp dina egna typsnitt om du vill – till och med Bookerly som Amazon Kindle-serien använder. Det finns tio förinstallerade typsnitt; bland annat Amasis, Avenir Next, Georgia, Kobo Nickel, OpenDyslexic och Rakuten Sans/Serif.
När du vill ändra ljusstyrkan så kan du svepa med fingret längs vänstra kanten på skärmen eller gå via menyn. Det fungerar väl, men det är en tydlig eftersläpning från att du ändrar till att ljusstyrkan justeras.
Avstängd så drar skärmen nästan ingen ström överhuvudtaget, men är svår att använda i allt annat än optimala ljusförhållanden. På 100 % så är skärmen på tok för ljus i allt annat än direkt solljus. Vi föredrar mellan 50-60 % som fungerar i de flesta situationer.
Förutom ljusstyrkan så kan du ändra temperaturen på skärmen, från lite kallar till varmare. Det underlättar när du exempelvis ska sova och inte vill anstränga ögonen så mycket.
Att vända blad går snabbt och det är bara en marginell fördröjning från att du rört skärmen till att en ny sida visas.
En intressant detalj är att skärmen uppdateras varje gång en ny sida visas. Det betyder att informationen från tidigare sida tas bort och en nya ritas upp, vilket betyder att du inte ser eftersläpning på skärmen som annars är normalt med läsplattor. Det betyder också att batteriet förbrukas mycket snabbare. Kobo Libra 2 har en inställning som gör att du kan fördröja skärmuppdateringen för att spara på batteriet (vi har satt vår till var femte sida). Denna inställning saknar dessvärre Clara 2E.
Att öppna böcker går mycket snabbt en normalstor bok tar under sekunden med WiFi avslaget eller ungefär 3-4 sekunder med WiFi igång.
Tips: Du hittar butikerna som säljer Kobo Clara 2E på Prisjakt
Du måste inte köpa via Kobos butik
En av de största fördelarna med läsplattor från Kobo är valmöjligheterna.
Du behöver inte köpa böcker och ljudböcker via Kobos inbyggda butik. Istället kan du lika gärna köpa dina böcker från tredje part och ladda upp dem till läsplattan via den medföljande USB-kabeln.
Fördelarna med det är många. Exempelvis får du ett mycket bredare utbud med böcker att välja på, chansen är större att du hittar böcker till bra priser och kan dessutom ladda upp pdf-filer direkt från datorn.
Amazon Kindle-serien har visserligen stöd för filer från tredjepart, men bara dokument. Böcker och ljudböcker får du snällt köpa via Amazon Kindle Store, något annat duger inte. Vilket betyder att du inte kan hitta böcker billigare någon annanstans.
Så hur billigt eller dyrt är det att köpa via Kobo?
Om du ska köpa e-böcker vill vi mena att du får en hel del för pengarna hos Kobo. Huruvida det är dyrare eller billigare än exempelvis svenska Bokus eller danska Saxo beror helt på vilken bok du väljer. Ofta är Kobo lite dyrare, men bara några tior hit eller dit.
Det är en ständig avvägning: vill jag betala extra för bekvämligheten i att köpa direkt via läsplattan?
Ljudböcker däremot är något helt annat. Här vågar vi mena att du ska undvika Kobo helt eftersom ljudböckerna ofta är mycket dyrare än exempelvis Audible.
Batteritiden och byggkvalitet
Överlag vill vi mena att Kobo Clara 2E är rejält välbyggd. Det knakar inte i plasten när man använder läsplattan, när man lägger lite press på kanterna så står sig materialet väl utan att flexa överhuvudtaget.
Skärmen är så klart ömtålig, men det förmonterade plastskyddet ger åtminstone en liten känsla av säkerhet.
Vårt exemplar av Clara 2E användet ett officiellt skal som kallas SleepCover. Det är välbyggt och åtsittande, utan att glappa eller knaka. Känslan av skalet runt läsplattan gör att uppsättningen blir mycket tyngre, men också mer rigid.
Vår rekommendation är att du skaffar SleepCover samtidigt som du köper läsplattan. Vi lovar att du inte kommer att ångra dig.
Batteritiden är hyfsat bra. Den är inte i klass med vår Kobo Libra 2, men den slår åtminstone vår gamla Kindle Paperwhite med råge (dock en välanvänd läsplatta med slitet batteri, så jämförelsen är inte helt rättvis).
Vi har använt läsplattan i några dagar från full laddning och har inga problem med batteritiden. Visst ser man hur batteriindikatorn rör sig lite väl fort när belysningen och WiFi är igång, men inte mer än att batteriet får väl godkänt.
En summering av upplevelsen med Kobo Clara 2E
Överlag så är det här en utmärkt läsplatta för en rimlig pengar.
Vi hade gärna sett att Clara 2E ståtade med lika stor skärm som Libra 2 (7 tum är klart bättre än 6 tum tycker vi), men någonstans måste Kobo ändå kompromissa för att få ner kostnaden.
Skärmen är skarp och ljus, snabb i reaktionen när man bläddrar och hyggligt kvick i menyer. Inga konstigheter.
Byggkvaliteten är riktigt bra och läsplattan känns rejält stabil i handen, med eller utan skal.
Ur miljöaspektet så är Kobos satsning på förnybara material riktigt välkommen, men det påverkar inte din användarupplevelse. En fin bonus helt enkelt.
Om du vet med dig att det blir många timmar med läsplattan varje vecka så råder vi till köp av Kobo Libra 2 istället. Den läsplattan är värd varenda extra krona med sin större skärm och extra knappar på den högra sidan. Men om du bara vill ha en schysst läsplatta med grym skärm för ungefär 1 500 kronor så är Kobo Clara 2E ett stabilt val.
Lämna ett svar
Visa kommentarer