Kobo Elipsa 2E – 10-tums läs- & skrivplatta

Kobo Elipsa 2E

Kobo Elipsa 2E är ett vågat steg på marknaden. En läs- och skrivplatta som ska göra det lättare och roligare att både läsa och vara produktiv på samma gång. Samtidigt är det en tuff marknaden den ger sig in på med en nischad användabas och tung konkurrens.

Om du funderat på att skaffa en läsplatta som fungerar lika bra till att läsa på som när du behöver skriva så kan Elipsa 2E vara ett schysst val. Men det finns några saker du måste tänka på innan du öppnar plånboken.

Det här är Kobo Elipsa 2E

Kobo Elipsa 2E är nya generationens läsplatta och skrivplatta i en och samma produkt.

Den använder en skärm av typen “E-ink” som är brukligt i vanliga läsplattor. Det som får Elipsa 2E att stå ut från mängden är skärmstorleken och den tillhörande styluspennan.

Den stora 10,3-tumsskärmen är anpassad för aktiva styluspennor så att du kan skriva anteckningar, annotera böcker när du läser och så klart navigera smidigare i exempelvis webbläsaren.

Kobo Elipsa 2E

Skillnaden mellan Elipsa 2E och Elipsa

I grunden så är Kobo Elipsa 2E inget mer än en första generationens Elipsa – åtminstone på ytan.

De har båda en 10,3-tumsskärm, 32 GB lagring, stöd för Kobos egna styluspenna och den övergripande designen ser ut att vara identisk.

Dessutom säljs de till samma pris, vilket är strax över 4 000 kronor hos svenska återförsäljare. Så vad skiljer dem åt?

En nyhet är att Kobo Elipsa 2E har en uppgraderad styluspenna som bara fungerar med den modellen. Pennan fästs magnetiskt mot läs- och skrivplattan (tänk iPad Pro) och har ett inbyggt, laddningsbart batteri.

För miljömedvetna kan vi nämna att en större andel av materialet nu är återvunnet, hela 85 procent faktiskt. Och 10 procent av det är garanterat hämtat från havet. Dessutom är det officiella skalet gjort av 97 procent återvunnen plast.

Under skärmen sitter systemkretsen MediaTek RM53. Den är upp till 45 procent snabbare än kretsen i första generationens Elipsa. Det är inte en skillnad vi fnyser åt precis.

Skillnaden mellan Elipsa 2E och Amazon Kindle Scribe

Den stora konkurrenten på marknaden är dock inte föregångaren Elipsa, utan Amazon Kindle Scribe som lanserades i november förra året.

Förutom den uppenbara skillnaden att de har olika programvaror under huven så finns en del hårdvaruskillnader som påverkar i valet.

Kobo Elipsa 2E har en 10,3-tumsskärm med en pixeltäthet på 227 pixlar per tum där Kindle Scribe har mycket högre täthet på 300 ppi. En skillnad på 32 procent vilket gör att Amazons modell upplevs som skarpare.

Lagringsutrymmet är på 32 GB för båda modellerna, men du kan få Kindle Scribe med antingen 16 GB eller 64 GB om du föredrar det.

Specifikationer för Kobo Elipsa 2E

  • Skärmstorleken: 10,3 tum
  • Skärmtyp: E INK Carta 1200
  • Skärmupplösning: 1 404 x 1 872 pixlar (227 ppi)
  • Systemkrets: 2 GHz Mediatek RM53
  • Batteriet: 2 400 mAh
  • Lagringsutrymme: 32 GB inbyggt
  • Pris: Cirka 4 200 kronor vid lanseringen
  • Premiärdatum: 19 april 2023

Butikerna som säljer Kobo Elipsa 2E

FAQ

Hur mycket kostar Kobo Elipsa 2E?

Läs- och skrivplattan kostar 4 199 kronor hos svenska återförsäljare.

När släpps Kobo Elipsa 2E?

Den 19 april 2023 är lanseringsdatumet.

Vad ingår med Kobo Elipsa 2E?

Läs- och skrivplattan, en styluspenna, manual och förpackning.

Är Kobo Elipsa 2E vattentålig?

Nej, varken nya Kobo Elipsa 2E eller gamla Elipsa är vattentålig / vattentät.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.