Har Kindle Paperwhite 5 (2021) stöd för 4G eller 5G?

amazon kindle paperwhite signature edition charge station 2021

Korta svaret: Nej, nya Kindle Paperwhite 5 (2021) har INTE stöd för 4G eller 5G. Du kan endast använda läsplattan med WiFi för att ladda ner böcker och annat.

Så varför erbjuds inte Kindle Paperwhite 5 (2021) med stöd för mobilanslutning? Svaret är både enkelt och komplicerat, för Amazon har inte avslöjat den officiella sanningen än.

Läs mer: Kindle Paperwhite 5 (2021) – så mycket kostar läsplattan

Gamla Kindle-modeller påverkas hårdast

De flesta läsplattorna i Kindle-serien har WiFi-stöd som är den primära anslutningsmetoden för internetåtkomst. Det finns dock ett litet antal riktigt gamla Kindle-modeller som bara har 3G-stöd – och de förlorar all internetåtkomst under 2022.

Anledningen är att Amazon beslutat sig för att stänga ner 3G-stödet för sina plattor, vilket lämnar första och andra generationens Kindle samt Kindle DX helt obrukbara.

Nyare modeller med både WiFi och 2G/3G påverkas också, men inte lika hårt. Du kan inte använda mobilanslutningen, men däremot WiFi precis som vanligt. Det berör bland annat vissa varianter av Kindle Voyage, Oasis, Paperwhite, Touch och Keyboard.

Så vad har allt ovan med helt nya Kindle Paperwhite 5 (2021) att göra?

Svaret är (möjligtvis) att Amazon blev tagna på sängen av den skarpa kritiken som riktades mot företaget av både användare, tekniksajter och andra medier.

Amazon gick snabbt ut med en rabattkod (som inte längre fungerar) till berörda användare så att de kunde uppgradera till en nyare läsplatta, och de fick även gratis böcker till ett värde av 15 USD.

Läs mer: 7 nyheter i förbättrade Kindle Paperwhite 5 (2021)

Kan vara ett sätt för Amazon att spara pengar

En kanske ännu mer trolig anledning är att Amazon inte ser någon anledning att bygga in 4G/5G-stöd i sina läsplattor. De flesta mobiltelefoner kan dela internet på bara sekunder och Kindle-plattorna ansluta den vägen.

Dessutom minskar det kostnaderna för Amazon och gör det lättare för kunderna att välja läsplatta med färre val. Huruvida det betyder att priserna går ner låter vi vara osagt, men Amazon lär vilja behålla sina marginaler.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.