Slut med internet för äldre Kindle-plattor (2022)

Gamla Kindle-modeller med 2G/3G kan förlora internetåtkomst helt

amazon kindle paperwhite 2019

Amazon kommer att stänga ner internetåtkomsten för vissa äldre Kindle-plattor. Det berör modeller som endast har 3G-anslutning och påverkar initialt bara användare i USA.

  • Gäller ett fåtal riktigt gamla modeller
  • Påverkar främst amerikanska användare
  • Rabattkod till de som påverkas

Läs mer: Fler annonser om du använder Amazon Kindle


Gamla Kindle-modeller behöver WiFi för framtida internetanslutning

Amazon Kindle-modeller med 3G-anslutning kommer att förlora sin internetåtkomst under 2022. Anledningen är den pågående övergången i mobilnäten, från 2G och 3G till nyare 4G/5G.

Det är idag bara amerikanska användare som drabbas, men om du har en äldre Kindle som endast använder 3G-anslutning för att nå internet så är den i farozonen för att bli av med kontakten i framtiden.

Nyheten betyder att  de modeller som endast har 3G-anslutning och inte kan falla tillbaka på WiFi blir helt kapade från internet.

Däremot kan de modeller som antingen har WiFi eller använder 4G-anslutning fungera som tidigare utan problem.

Läs mer: Kobo Nia – prisvärd konkurrent till Amazon Kindle

Kindle-modellerna som omfattas av nedstängningen

Här är Kindle-modellerna som slutar fungera med internet under 2022:

  • Kindle (1st and 2nd generation)
  • Kindle DX (2nd generation)

Modellerna som fungerar med WiFi men inte 2G/3G:

  • Kindle Keyboard (3rd generation)
  • Kindle Touch (4th generation)
  • Kindle Paperwhite (4th, 5th, 6th, and 7th generation)
  • Kindle Voyage (7th generation)
  • Kindle Oasis (8th generation)

Läs mer: Amazon Kindle Paperwhite 5 får skärmegenskap från dyra Oasis-modellerna

Rabattkod minskar priset på Kindle Paperwhite och Oasis

De som har en Kindle-platta som omfattas av internetnedstängningen kan eventuellt använda en rabattkod som minskar kostnaden på en Kindle Paperwhite eller Kindle Oasis med 50 USD. Rabattkoden ger även gratis böcker till ett värde av 15 USD.

Vi säger eventuellt, för det är oklart om rabattkoden även gäller för svenska användare. Om du vill prova så är det den här som gäller: NEWKINDLE50. Koden gäller fram till den 15 augusti 2021, så vänta inte med att prova!

Anledningen till att nedstängningen främst gäller amerikanska användare har med mobilnäten där att göra. AT&T har lovat att stänga ner sitt 2G/3G-nät den 22 februari 2022, T-Mobile gör samma sak i april samma år och Verizon stänger ner sitt gamla när vid årsskiftet 2022/2023.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.