Använd inte Netflix med Chrome och Safari – bildkvaliteten blir sämre

Netflix
Foto: Thibault, Pening, Unsplash

Använd aldrig Google Chrome eller Mozilla Firefox när du tittar på Netflix på datorn. Anledningen är enkel – bildkvaliteten är märkbart sämre än med andra webbläsare och om du betalar för Premium-nivån så får du inte allt du betalar för.

Anledningen? Chrome och Firefox har inte det skydd mot piratkopiering som Netflix och filmbolagen kräver för att kunna visa filmer och serier med den högsta bilkvaliteten. Här är allt du måste veta + webbläsarna som fungerar bäst.

Lästips: Så kollar du på Netflix helt gratis – nytt utbud direkt i webbläsaren

Därför kan Netflix inte visa hög bildkvalitet med Chrome och Firefox

Det är tämligen enkelt faktiskt. Netflix kräver att webbläsarna stöder DRM-skydd på hårdvarunivå för att visa den högsta bildkvaliteten med 4K-upplösning och HDR.

Varken Google Chrome eller Mozilla Firefox klarar hårdvaru-DRM idag.

Det gör däremot Microsoft Edge och Apple Safari. Båda webbläsarna använder tekniker för sändning och mottagning av krypterat material över HTTP Live Streaming-protokollet (HLS) som är tillräckligt bra för Netflix krav.

Microsoft Edge använder PlayReady medan Apple Safari har något som kallas FairPlay.

Microsoft Edge och Apple Safari stöder 4K/HDR/Dolby Vison

Om du vill ha allt det bästa som Netflix har att erbjuda i form av högsta bildkvaliteten så är det Edge och Safari som gäller.

De webbläsarna klarar 4K-upplösning med Dolby Vision och HDR10 (du måste så klart ha en bildskärm som stöder DV och HDR också).

Om du använder Chrome eller Firefox så är upplösningen låst till 720p (med ChromeOS får du i vissa fall 1080p). Dolby Vision och HDR kan du glömma.

Lästips: Titta på storfilm på YouTube – fler än 100 titlar redo

Använd Netflix-appen på Windows 10 och 11

Netflix har en officiell app för Windows 10 och Windows 11 också. Den stöder DRM på hårdvarunivå vilket betyder att du får fullt stöd för Premium-abonnemanget med hög upplösning och HDR-teknikerna.

Appen är helt kostnadsfri och går att ladda ner från Microsoft Store. Givetvis måste du ha en prenumeration också, så helt gratis är det inte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.