Xiaomi Watch S1 – 8 saker du måste veta & tester

xiaomi mi watch s1 2022

Xiaomi Watch S1 är en prisvärd och funktionsrik smartklocka för under 3 000 kronor.

Den har en stor och fin skärm, lång batteritid och ger rejält med kvalitet för pengarna. Ett toppenval helt enkelt…om du kan leva med några mindre önskvärda saker.

Här går vi igenom åtta saker du måste veta om Xiaomi Watch S1. Vi tipsar även om vad andra tycker om smartklockan.

Se alla butiker och de lägsta priserna med Prisjakt.

Lästips: Huawei Watch GT Runner – så bra är smartklockan (tester)

1. Utmärkt vattentålighet ned till 50 meters djup

Xiaomi Watch S1 är rejält vattentålig. Den klarar regn och simning utan problem. Xiaomi anger att smartklockan kan användas ner till 50 meters djup, men ta den uppgiften med en stor nypa salt.

Det är en indikation på att smartklockan är tillräckligt vattentät för att klara simning, regn och lättare snorkling. Du kan inte dyka ner till 50 meters djup och tro att den klarar vattentrycket. Så bra är den inte.

Undvik hårt vattentryck från djupare dykning än lätt snorkling och använd inte smartklockan när du åker vattenskidor eller dyker från hög höjd så ska den klara sig utmärkt.

2. Smarta träningsfunktioner som vet vad du gör

Xiaomi Watch S1 har en hel mängd smarta träningsfunktioner som bland annat vet när du starar ett löppass eller går ut på promenad.

Den inbyggda GPS:en ger en exakt spårning av dina rundor vilket sedan kan visas på en karta om du vill det. Kombinerat med pulsmätaren mot handleden så får du en hel del aktivitetsdata som kan synkroniseras till mobiltelefonen.

Bland annat kan din aktivitetsdata synkroniseras till Hälsa-appen på en iPhone eller Googles träningsapp för Android. Även Strava stöds.

Här får du en utmärkt genomgång av Watch S1 vs den lite tåligare Watch S1 Active.

3. Xiaomi Watch S1 har 23 appar – går inte att installera fler

Det medföljer 23 appar när du skappar Xiaomi Watch S1. Och där tar det faktiskt stopp.

Smartklockan har inte stöd för installation av fler appar och saknar helt appbutik. En mycket stor nackdel jämfört med Watch-serien och alla Wear OS- och Tizen-bestyckade smartklockor som alla har appbutiker.

Även Huawei och Garmin har sport- och träningsklockor som kan installera appar via en appbutik. Här hamnar Xiaomi Watch S1 helt klart i kylan tills Xiaomi (förhoppningsvis) uppdaterar mjukvaran med stöd för fler appar.

Lästips: TicWatch Pro 3 Ultra GPS – så bra är sportklockan (tester)

4. Sömnspårning som inte går att lita på

Xiaomi Watch S1 har sömnspårning som gör att du får detaljerad information om dina sömnstadier.

Det förutsätter så klart att sömnspårningen fungerar som den ska. Och här har Xiaomi Watch S1 visat sig något opålitlig enligt en del recensenter. Ibland ska spårningen har slutat fungera helt under natten.

Det betyder att du får avbrott sömnspårningen och det blir svårare att använda all data för att ta hälsorelaterade beslut.

5. Inget stöd för digitala assistenter – än

Xiaomi Watch S1 har inte stöd för digitala assistenter. Åtminstone inte just i skrivande stund.

Amazon Alexa kommer att stödjas senare under 2022, men det är med en kommande uppdatering till mjukvaran.

Du ska aldrig köpa en pryl baserat på löften om kommande funktioner med uppdateringar, så det är inte något speciellt positivt för smartklockan idag.

När stödet väl släpps så hjälper det oss inte alls i Sverige ändå. Amazon Alexa stöds nämligen inte på den svenska marknaden idag.

6. Ta emot och svara på samtal direkt från handleden

En riktigt praktisk sak är att du kan ta emot samtal direkt på handleden. Med den inbyggda högtalaren och mikrofonen kan du både höra och svara motparten. Perfekt om du exempelvis förlagt mobiltelefonen eller vill svara innan du hunnit ta den.

7. Xiaomi Watch S1 har begränsat stöd för kontaktlösa betalningar

Du kan lägga till ditt betalkort och använda kontaktlösa betalningar på terminaler som stöder det. Dock är stödet starkt begränsat just nu och endast tre banker kan användas idag.

  • Curve
  • SEB
  • Swedbank

Det finns ingen indikation på när Xiaomi Pay kan släppas till de andra bankerna och bankkorten som finns på marknaden.

Har du exempelvis Nordea, Klarna, Handelsbanken eller någon annan icke-kompatibel bank så är det kört just nu.

Lästips: TicWatch Pro 3 Ultra GPS – 10 saker du måste veta om träningsklockan

8. Lång batteritid på upp till 12 dagar (nåja…)

Xiaomi Watch S1 har riktigt bra batteritid. Det 470 mAh stora batteriet klarar upp till 12 dagars användning under optimala förhållanden – enligt Xiaomi.

Men låt dig inte luras, för du kan snabbt räkna bort några dagars batteritid vid normalt bruk.

Webbsajten Teknikveckan har testat Xiaomi Watch S1 och säger att de fick mellan 4 och 5 dagars användning med alla funktioner och sensorer aktiverade.

De noterade ett batteritapp på 20 procent varje dag med Always-on-funktionen aktiverad på skärmen. Klart bättre än Apple Watch (alla modeller) hur man än räknar.-


FAQ

Hur vattentålig är Watch S1?

Du kan använda smartklockan i regn, i duschen och när du simmar. Undvika att dyka med Watch S1 och använd den aldrig om du utövar vattensporter. Vattentåligheten anger en tålighet ned till 5 ATM eller 50 meters djup.

Hur lång är batteritiden?

Upp till 12 dagar vid normalt bruk enligt Xiaomi. Räkna med 4-5 dagar vid normalt bruk med Always-on-skärmen igång och pulsmätning 24/7. Om du använder strömsparläget med begränsad funktionalitet så kan du få upp till 24 dagars användning.

Fungerar Watch S1 med Android eller iOS?

Xiaomi har en tillhörande kompanjonapp för både Android och iOS. Appen behöver du för att se meddelandenotiser, ta emot samtal på smartklockan och för att synkronisera tränings- och sömndata till din telefon. Här laddar du ner appen:

Vilka hälsofunktioner har Watch S1

Den här modellen har stöd för datainsamling om 117 träningstyper, har stöd för sömnspårning och det sitter en optisk pulsmätare på undersidan. Watch S1 kan varna när din stressnivå ökar, du kan göra andningsövningar och se ett hälsoindex som ger en generell känsla för hur mycket du rör dig om dagarna.


Specifikationer för Xiaomi Watch S1

SpråkstödSvenska stöds
Vikt52 g (utan armbandet)
Vattentålighet5 ATM (ca 50 m)
Skärm1,42″ AMOLED pekskärm
Upplösning466 x 466, 326 PPI
Träningslägen117
Storlek46,5 x 46,5 x 10,9 mm
MaterialTPU
AnslutningarBluetooth 5.2
GPS, Glonass, Galileo, BDS
WiFi
SensorerOptical heart rate sensor, Accelerometer, Gyroscope, Electric compass, Barometer sensor, Light Sensor, Cap sensor
Batteri470 mAh
Batteritid12 dagar vid normalt bruk
Laddningstid2 timmar
Inkluderat i lådan1 x Xiaomi Watch S1
1 x armband
1 x laddningsenhet
1 x manual
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.