Xiaomi 12 – 8 saker du måste veta

xiaomi 12 lila 2022

Om du vill ha en riktigt bra och prisvärd mobiltelefon så ska du kolla på Xiaomi 12. För runt 8 000 kronor får du hög prestanda och en riktigt snygg mobiltelefon som tar bra bilder och videor. Saftigt pris, många positiva egenskaper.

Xiaomi 12 har dock sina negativa punkter också, och det är viktigt att du känner till dem innan du tar fram plånboken. Här tipsar vi om några av de bästa och sämsta egenskaperna med modellen.

Här köper du Xiaomi 12


1. Använder senaste generationens Qualcomm Snapdragon-processor

Under skärmen till Xiaomi 12 sitter en kraftfull Snapdragon 8 Gen 1-processor från Qualcomm.

Det är den snabbaste, mest högteknologiska och mest energieffektiva processorn hittills från tillverkaren.

Enligt AnTuTu så klarar når Snapdragon 8 Gen 1 skyhöga testpoängen 979 499 när den sitter i Xiaomi Mi 12 Pro. Det är den bäst presterande mobiltelefonen med Android i januari 2022.

Så när du skaffar en Xiaomi 12 så kan du räkna med att den är ett kraftpaket att räkna med, oavsett vad du ska göra med den.

Med det sagt så är Apple A15 Bionic snäppet vassare i prestandatesterna (vilket inte nödvändigtvis motsvarar vardaglig använding).

Lästips: Roborock S7 MaxV Ultra – så bra är robotdammsugaren (tester)

2. Xiaomi 12 har Android 12 direkt ur lådan

Du behöver inte vänta på en uppdatering för att få Android 12 till Xiaomi 12. Den versionen medföljer nämligen direkt ur lådan.

Dessutom får du senaste gränssnittet MIUI 13 direkt också, vilket är det överliggande utseendet som Xiaomi applicerar ovanpå operativsystemet Android.

Du får alltså alla de senaste funktionerna och apparna som Xiaomi och Google har att erbjuda Android-användare. Exempelvis Atomized Memory, Smart Balance, Liquid Storage och mycket mer.

Observera att om du istället skaffar Xiaomi 12X så är det fortfarande Android 11 som gäller ur lådan. Här måste du installera en uppdatering som skickas OTA till mobiltelefonen.

rain bad weather ryoji iwata unsplash
Undvik att använda Xiaomi 12 i regnväder. Den är inte vattentålig. Foto: Ryoji Iwata, Unsplash

3. Xiaomi 12 är inte vattentålig och saknar IP-klassning

Xiaomi 12 är inte IP-klassad vilket i princip betyder att mobiltelefonen inte klarar vatten av något slag.

Undvik att använda mobiltelefonen i regn, tappa den inte i badkaret, doppa den inte i kaffemuggen och simma för guds skull inte med den.

Om du råkar få vatten på din mobiltelefon, vattentålig eller inte, så ska du omedelbart torka av den och undvika att ansluta sladdanslutna hörlurar eller en strömkabel tills den är garanterat helt torr.

Ett tips är att skaffa ett vädertålig och tätslutande skal som minskar risken för vattenskador. Passa på att skaffa ett ordentligt, hårt skärmskydd så minimerar du risken för skärmskador om du stöter i skärmen eller tappar mobiltelefonen.

Här hittar du några utmärkta skal och skärmskydd till Xiaomi 12-serien.

4. Batteritiden är inte klassledande (medelmåttig)

Xiaomi 12 har ett stort batteri på 4 500 mAh och stödjer snabbladdning med upp till 67 watt (med sladd). Laddar du mobiltelefonen trådlöst så klarar den upp till utmärkta 50 watt.

Batteritiden är medelmåttig och tester md PCMark indikerar att mobiltelefonen bara klara 9,5 timmes användning vid blandad användning.

Webbsajten Tech Advisor säger att de lyckades få en hel dags användning med blandad användning. De körde några spel dagligen och skärmen använde 120 Hz-läget periodvis.

Lästips: Huawei Watch GT Runner – så bra är smartklockan (tester)

5. Stöd för WiFi 6E

En välkommen detalj är att Xiaomi 12 har stöd för senaste och snabba WiFi 6E. Om du har en router i hemmet som stöder WiFi-standarden så kan du räkna med snabbare överföringshastigheter och kortare svartstider när du är inom kort avstånd till routern.

Det är så klart inte det viktigaste i en mobiltelefon, men det är positivt att Xiaomi använder den senaste WiFi-standarden som finns idag.

Tänk på att ett fåtal router-tillverkare har modeller med WiFi 6E idag och sannolikheten att du har en är väldigt liten. Så räkna inte med stor förändring jämfört med din tidigare mobiltelefon om den inte är rejält gammal.

Du kan läsa mer om fördelarna med WiFi 6E här.

Xiaomi 12 camera test (12)
Utmärkt bildkvalitet – speciellt med huvudkameran. Här är en bild från Xiaomi 12 på Flickr.com

6. Utmärkta kameror (upp till 50 megapixel)

Xiaomi 12 har totalt fyra kameror där tre huseras på baksidan. Huvudkameran är på 50 megapixel och är den med högst upplösning.

Selfiekameran på framsidan är på hela 32 megapixel medan baksidan har en ultravidvinkel på 13 megapixel och en makrokamera på ynka 5 megapixel.

Du har optisk bildstabilisering som hjälper dig att få skarpa bilder, färgerna är riktigt fina och du kan spela in video i såväl 1080p som 4K.

Inga konstigheter helt enkelt. Riktigt bra kameror som ger dig utmärkt bildkvalitet.

Vill ha det där lilla extra så ska du dock kolla på Xiaomi 12 Pro som har hela tre kameror på 50 megapixel vardera. Ett stort steg uppåt för kameradelen, men smakar det så kostar det.

7. 8GB eller 12GB RAM / 128GB eller 256GB lagring

Det finns flera varianter av Xiaomi 12-modellen. Den billigaste grundvarianten har 8GB RAM och 128GB lagringsutrymme. Här är prislappen som lägst och den fungerar utmärkt till i princip alla användare.

Vill du ha det där lilla extra så ska du välja varianten med 12GB / 128GB alternativt 12GB / 256GB om du vill ha mer lagringsutrymme. I Sverige är det svårt att få tag på den första varianten med mer RAM och det lilla lagringsutrymmet, så sannolikt behöver du skaffa den dyraste varianten med mer av båda.

Nämnvärt är att Xiaomi 12 inte har någon plats för SD-kort, så den lagringen du har i mobiltelefonen är den som gäller. Enda sättet att utöka lagringen är med synkronisering av filer till en molnlagringsplats, och det är så klart inte riktigt samma sak.

8. Fingeravtrycksläsare i skärmen

En stor fördel med moderna mobiltelefonerna är fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning. De gör att du loggar in snabbare, auktoriserar betalningar och mycket mer utan behovet av lösenordet och pin-koder.

Xiaomi 12 har fingeravtrycksläsare och den sitter inbyggd (och dold) i skärmen. Inget omvälvande eller nytt precis, det är en välanvänd teknik som funnits i många år.


FAQ

Hur lång batteritid har Xiaomi 12?

Räkna med en hel dags användning, men inte mer än så. Speciellt om du spelar mycket, kollar på film eller använder 120 Hz-funktionen till skärmen.

Är Xiaomi 12 vattentålig / vattentät?

Nej, den här modellen är inte motståndskraftig mot väta och saknar dessutom IP-klassning. Undvik vatten och använd gärna ett tätande skal som skyddar.

Har Xiaomi 12 stöd för Android 12?

Ja, Android 12 medföljer direkt ur lådan när du skaffar mobiltelefonen.

Specifikationer på Xiaomi 12

Bildskärm
Bildförhållande:20:9
Bildskärmsupplösning:2400 x 1080 pixlar
Diagonal storlek:6.28 tum
Visningsformat:Full-HD+
Typ:OLED-skärm
Diagonal storlek (metrisk):16 cm
Färgdjup:Över 68 miljarder färger
Kommunikationer
Dataöverföring:5G NR FR1, TDD-LTE, FDD-LTE
Trådlöst gränssnitt:IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax, NFC, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E
Mobil
Generationen mobilt bredband:5G
Kontakter:USB-C
Antal SIM-kortplatser:Dual-SIM
Typ:Pekskärmsmobil (Android OS)
Operativsystemfamilj:Android
Teknik:WCDMA (UMTS) / GSM
Operativsystem:Android 12
Användargränssnitt:MIUI 13
Främre kamera
Sensorupplösning:32 megapixlar
Batteri
Trådlös laddning:Ja
Kapacitet:4 500 mAh
Processor
Antal processorkärnor:8-kärnig
Tillverkare:QUALCOMM
Klockfrekvens:3 GHz
Processorfamilj:Snapdragon 8 Gen 1
Diverse
Färg:Blå, Grå, Lila
Inmatningsenhet (CE)
Typ:Pekskärm (multi-touch)
Mått och vikt
Höjd:152.7 mm
Djup:8.16 mm
Bredd:69.9 mm
Vikt:180 g
Lagring och RAM
RAM storlek:8 GB
Intern minneskapacitet:256 GB
Bakre kamera
Sensorupplösning:50 megapixlar
Funktioner
Säkerhetsenheter:Fingeravtrycksläsare (under monitorn)
Grafiksystem
Grafikaccelerator:Qualcomm ADRENO
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.