TicWatch Pro 3 Ultra GPS – 10 saker du måste veta om träningsklockan

mobvoi ticwatch pro 3 ultra gps press 2022 1
Bild: Pressbild från Mobvoi

Om du har letat efter en kompetent och tålig träningsklocka eller pulsklocka så behöver du inte leta längre än till TicWatch Pro 3 Ultra GPS. Åtminstone om du har en Android-telefon. Det här är en flaggskeppsklocka för dig som är aktiv i löparspåret, på vandringar, i träningslokalen och i poolen. Eller om du bara behöver en grym smartklocka med sömnmätning och lång batteritid.

Vi har valt ut tio viktiga punkter och lyfter fram de viktigaste egenskaperna om träningsklockan. Glöm inte att komplettera den här artikeln med andra recensioner som går igenom funktioner och specifikationer i mer detalj också. Vi tipsar om några riktigt bra sidor du kan läsa mer på längst ner.

1. Prestandan

 • Använder en specialbyggd Snapdragon Wear 4100
 • Recensenterna hyllar prestandan i TicWatch Pro 3 Ultra GPS

Under de två (ja, den här modellen har två skärmar) skärmarna sitter en nyare Snapdragon Wear 4100 som ackompanjeras av 1GB RAM-minne och 8GB lagringsutrymme.

Processorn är inte den senaste eller energisnålaste som Qualcomm har att erbjuda i skrivande stund. Tronen tillfaller nyare Wear 4100+ som har en extra medprocessor som gör den snäppet vassare.

Mobvoi har tagit Wear 4100 och gjort sina egna, unika förbättringar kring implementationen som ska göra kretsen lika bra som Wear 4100+. Och den är tveklöst ett kraftpaket som gör att TicWatch Pro 3 Ultra GPS fungerar snabbt och smärtfritt utan att haka upp sig.

AndroidCentral säger i sin recension att träningsklockan har utmärkt prestanda med ett smidigt gränssnitt som flöt på utan problem. De säger också att den hanterade precis alla appar och funktioner som de testade utan krångel.

Klockfrekvensen är upp till 2.0GHz vilket är ett lyft från standardhastigheten på 1.7GHz som Qualcomm satt.

2. Storleken

 • Den här träningsklockan är jämförelsevis stor (48mm)
 • Kan vara problematisk på mindre handleder

Det här är en stor pryl att ha på handleden. Måtten är 47 x 48 x 12,3 millimeter och vikten är 41 gram.

Jämför det med Huawei Watch GT Runner som är snäppet mindre med 46,4 x 46,4 x 11 millimeter och väger 38,5 gram.

Eller Apple Watch Series 7 (45mm) som har måtten 45 x 38 x 10,7 millimeter och väger 51,5 gram.

Om du inte har några problem med måtten så är det här en pjäs på handleden som känns gedigen och fullkomligt osar av kvalitet tack vare materialvalen. Och storleken i sig själv.

Vill du läsa mer om Huawei Watch GT Runner så har vi en informativ artikel om träningsklockan här.

3. Skärmen

 • Två skärmar med Dual Display 2.0-teknik
 • Du kan ändra färgen på bakbelysningen

TicWatch Pro 3 Ultra GPS är en minst sagt udda pryl när det kommer till skärmen. Eller skärmarna som det faktiskt är.

Du kan växla mellan två skärmlägen – Smart Mode och Essential Mode. Med Smart Mode får du en mer traditionell upplevelse som med vilken annan smartklocka som helst. AMOLED-skärm, rejält med funktioner och hela den biten.

Essential Mode däremot är något helt annat med en annan, mer energieffektiv LCD-skärm som exkluderar alla onödiga funktioner för att spara på batteriet. Du kan exempelvis använda sömnmätning, stegmätning, pulsmätning och se tiden; men det mesta annat är avstängt.

När du aktiverar Essential Mode så kan du ställa in 18 olika färger på bakbelysningen. Det hjälper dig att hitta exakt rätt färg som är bäst för just dina ögon i olika situationer.

Här är ett tips på en YouTube-recension som detaljerar fördelar och nackdelar med modellen.

4. Tåligheten

 • Corning Gorilla Glass skyddar skärmen
 • Boetten är tåligt enligt kraven för IP68 och MIL-STD-810G

Mobvoi marknadsför på sin produktsida att TicWatch Pro 3 Ultra GPS är byggd för att klara kraven för IP68 och MIL-STD-810G. Och att det sitter ett skyddande glas över skärmarna som är tåligt mot repor.

Den här träningsklockan är byggd för dig som är aktiv i skog och mark. Den är anpassad för tuffare förhållanden med regn och rusk, kyla och även några längder i poolen om du vill det.

Med det sagt så är träningsklockan inte osårbar. Om du stöter i skärmen så riskerar den att gå sönder på samma sätt som vilken annan smartklocka och träningsklocka som helst.

Ett tips är att hitta ett härdat glas i rätt storlek och applicera det ovanpå skärmen till din TicWatch Pro 3 Ultra GPS om du vet att den är i farozonen för stötar. Det förstör en del av känslan, men ett skydd är fortfarande ett skydd.

Om du är nyfiken på vad den militära standarden MIL-STD-810G faktiskt innebär så kan du läsa mer här.

5. Sensorerna

 • Mänger av sensorer mäter dina aktiviter och sömn
 • Pulsmätare, syremättnad, höjd över havet, barometer och mer

TicWatch Pro 3 Ultra GPS har – precis som namnet antyder – inbyggd GPS och stöder de fem största satellitnätverken (GPS+Beidou+Glonass+Galileo+QZSS).

Men det är så klart inte allt. Den här träningsklockan har även en accelerometer, barometer, gyroskop, pulsmätare (HD PPG), SpO2-mätare och stöd för pulsband som du fäster över bröstkorgen.

Tillsammans mäter de position, hastighet och höjd över havet – samt din sömn och alla dina aktiviteter. All data lagras i träningsklockan och synkroniseras till din mobiltelefon via kompanjonappen från Mobvoi.

Och en sista grej, den här träningsklockan har även en inbyggd kompass.

mobvoi ticwatch pro 3 ultra gps press 2022
Mobvoi har lagt stor möda på att designa träningsklockan. Både visuellt och för att vara tåligt byggd. Bild: Pressbild från Mobvoi

6. Batteritiden

 • 72 timmar med Smart Mode
 • 45 dagar med Essential Mode

Exakt hur lång batteritid du får beror så klart på hur träningsklockan används. Om du aktiverar GPS:en, har Smart Mode aktiverat och använder kontinuerlig pulsmätning så dränerar du batteriet på nolltid.

Men om du är lite sparsam med hur du använder din TicWatch Pro 3 Ultra GPS så kan du få ut flera dagars användning i Smart Mode och flera veckor om du nöjer dig med Essential Mode.

AndroidCentral säger i sin recension att batteritiden upplevs som utmärkt och att de regelbundet fick tre dagars användning mellan laddningarna. Bland aktiviteterna som var aktiverade fanns 24-timmars pulsmätning, mätning av syremättnaden i blodet, sömnmätning, aviseringar från mobilen, WiFi, Bluetooth samt några träningstillfällen.

Helt klart imponerande med tanke på att det sitter ett litet batteri på 577 mAh under skärmen.

7. Android och iOS

 • Fungerar med både Android (ej Go Edition) och iOS
 • Du får ut mest av funktionerna med Android

TicWatch Pro 3 Ultra GPS fungerar med både Android och iOS. Men, om du har en iPhone så är det alltid extra svårt att rekommendera något annat än en Apple Watch. Och anledningen är enkel – Apple låser in många funktioner till sitt eget ekosystem och släpper in inte konkurrenterna.

Därför rekommenderar vi främst att du tittar på den här träningsklockan om du har en telefon med Android. Då kan du dra nytta av alla fördelar som den erbjuder, utan att tänka på Apples begränsningar.

För att använda TicWatch Pro 3 Ultra GPS och synkronisera all data så måste du ha en kompanjonapp på din mobiltelefon. Du kan med fördel använda Google Fit som är utmärkt med den här träningsklockan.

Det finns även en hel mängd appar förinstallerade på träningsklockan och du kan enkelt lägga till fler om du vill via den inbyggda appbutiken. Mobvoi har en hel mängd träningsrelaterade appar, men du kan välja att installera andra från exempelvis Google istället.

google pay sverige wearos 3 2021 illu
Google Pay stöds, men du kan glömma Apple Pay även om du har en iPhone.

8. Kontaktlösa betalningar

 • Stöd för Google Pay
 • Kan användas med svenska banker

Finns det något smidigare än kontaktlösa betalningar när man står i butikens kassa? Vi tror inte det.

När du aktiverar Google Pay och har lagt till dina betalkort så kan du snabbt och enkelt betala för dina köp med ett knapptryck.

Det gäller dock att just din bank har stöd för Google Pay. Några av de banker som stöds idag är exempelvis Danske Bank, Klarna, Nordea och Swedbank.

Du kan läsa mer om vilka banker som har anslutit sig till Google Pay här.

9. Trådlösa anslutningarna

 • Bluetooth 5.0 och WiFi 4 (802.11n)
 • NFC för kontaktlösa betalningar

Den här punkten har inga större överraskningar. TicWatch Pro 3 Ultra GPS ansluter du till mobiltelefonen med bluetooth och hemnätverket med WiFi. Det finns även NFC för kontaktlösa betalningar (se punkten ovan).

En välkommen förbättring är att bluetooth 5.0 används och inte 4.2 som Snapdragon Wear 4100 normalt använder. Det kan tacka Mobvoi och deras specialändringar för.

Skillnaden mellan bluetooth 5.0 och 4.2 är markanta. Den nyare versionen är energisnålare, har längre räckvidd och högre bandbredd för dataöverföring (vilket inte påverkar träningsklockor speciellt mycket så klart).

10. Operativsystemet

 • Får Wear OS 3 senare under 2022 (enligt tillverkaren)
 • Använder Wear OS 2.32 idag

Den kanske största besvikelsen är att du inte får Wear OS 3 till TicWatch Pro 3 Ultra GPS. Åtminstone inte direkt ur lådan.

Mobvoi säger att de släpper en uppdatering med Wear OS 3 senare under året. Men det finns inget spikat datum och du bör aldrig köpa en pryl baserat på löften på kommande funktioner och uppdateringar.

Om du inte har några problem med Wear OS 2 i en smart träningsklocka från 2022 så kan du helt ignorera den här punkten.

11. Bonus: Så mycket kostar modellen

 • Riktigt bra prislapp för vad du får
 • Hård konkurrens från andra träningsklockor

Den här träningsklockan hittar du hos svenska återförsäljare för under 3 000 kronor (se lägsta pris hos Prisjakt här). Den placerar den några hundralappar under närmaste konkurrenten Garmin Venue 2.

Läs recensioner om TicWatch Pro 3 Ultra GPS

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.