Amazon Kindle-serien får EPUB-stöd under 2022

amazon kindle paperwhite 2021 reading

Om det är något som Kindle-serien med läsplattor har kritiserats för genom åren så är det bristen på stöd för EPUB-böcker. Amazon har notoriskt vägrat stödet och vill att användarna endast köper och laddar ner deras böcker från den officiella butiken.

Någon gång under 2022 års senare del så blir det dock ändring på det. Amazon har lovat att uppdatera alla moderna läsplattor i Kindle-serien med stöd för EPUB-formatet. Exakt hur stödet kommer att fungera återstår dock att se – men det är ett steg i rätt riktning.

Vad är EPUB och varför är det viktigt för mig?
EPUB är ett filformat för digitala böcker, så kallade e-böcker. Det är en öppen standard för e-böcker som stöds av i princip alla stora aktörer på marknaden idag. Med en nedladdningsbar bok i EPUB-formatet så kan du spara dina böcker på hårddisken och ladda in dem i e-boksläsaren / läsplattan med Adobe Digital Editions-programmet (gratis).

OBS: Det är inte alla läsplattor som stöder Adobe Digital Editions eller EPUB-formatet. Kolla med tillverkaren eller manualen innan du köper en läsplatta om EPUB-stödet är viktigt för dig.

Stödet kommer sannolikt att landa i Kindle-serien under hösten eller vintern 2022. Uppdateringen släpps till flera modeller, men Amazon har inte avslöjat exakt vilka modeller som det gäller.

Amazon har inte heller berättat hur EPUB-stödet kommer att se ut. Det återstår en hel del frågor för användarna. Här är några av de frågor som vi behöver svar på innan stödet släpps:

  • Kan man köpa och ladda ner böcker från tredjepartsbutiker och ladda in på Kindle-läsplattan med Adobes mjukvara?
  • Kommer Amazon att kräva speciell kryptering och metadata i böckerna, eller köper de en licens från Adobe likt Kobo gör?
  • Kan vi ladda ner vilken epub-bok som helst och lägga in på läsplattorna?

Idag underhåller Amazon åtta Kindle-modeller med ny firmware. Från senaste Kindle Paperwhite (2021) och ner till sjunde generationens Kindle Paperwhite.

Här är en tabell med alla modellerna som stöds:

ModellSe pris
Kindle Paperwhite (11th Generation)Pris
Kindle Oasis (10th Generation)Pris
Kindle (10th Generation)Pris
Kindle Paperwhite (10th Generation)Pris
Kindle Oasis (9th Generation)Pris
Kindle (8th Generation)Pris
Kindle Kindle Oasis (8th Generation)Pris
Kindle Paperwhite Paperwhite (7th Generation)Pris

För mer information om filformaten som Kindle-serien stöder så rekommenderar vi den här supportsidan hos Amazon.

Observera att MOBI-stödet kommer att försvinna. Redan idag har Amazon begränsat hur du kan lägga till MOBI-filer på din Kindle-platta, och när EPUB är på plats så försvinner stödet helt. Har du MOBI-filer idag så kan du fortsätta att öppna och läsa dem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.