Bättre skärm än väntat i nya Kindle Paperwhite (2021)

amazon kindle paperwhite signature edition charge station 2021

Nya Amazon Kindle Paperwhite har en mycket bättre skärmteknik än vi tidigare trott. Många har tidigare rapporterat att modellen har en E Ink Carta HD-skärm, men i själva verket har e-boksläsaren den nyare varianten E Ink Carta 1200.


Tack vare den nyare och förbättrade skärmtekniken i E Ink Carta 1200 så har bladvändningen i senaste Amazon Kindle Paperwhite blivit hela 20 procent snabbare jämfört med tidigare modeller. Och Paperwhite är en av få modeller på marknaden som använder skärmen.

Läs mer: Har Kindle Paperwhite 5 (2021) stöd för 4G eller 5G?

Två nyare modeller från konkurrenten Kobo som använder E Ink Carta 1200 är senaste Libra 2 och flaggskeppsmodellen Sage. Två tungviktare som visserligen kostar mer än motsvarande modeller från Amazon, men med många utmärkta funktioner och tekniska lösningar.

En stor fördel med E Ink Carta 1200 är att skärmtekniken stöder uppdatering av skärminnehållet utan att det behöver tömmas och ritas om helt. Det ska ge en mjukare och mer behaglig upplevelse än med exempelvis E Ink Carta HD som släpptes 2015.


Dessutom har E Ink Carta 1200 stöd för flerpunktsanvändning. Det betyder att du kan använda två fingrar för att skapa gester, svepa och annat för att styra din Amazon Kindle-platta (eller Kobo-platta så klart).

Läs mer: 7 nyheter i förbättrade Kindle Paperwhite 5 (2021)

Senaste Amazon Kindle Paperwhite är inte ett helt omarbetat och nytt mästerverk. Det är en e-boksläsare som fått små till medelstora förbättringar som gör den till en av marknadens bästa modeller idag, kanske bara snäppet efter Kobo Libra 2 som är närmaste konkurrent just nu.

Det enda som saknas är egentligen fysiska knappar som utmärkta Kindle Voyage och flaggskeppsmodellen Oasis har. Om Amazon bestämmer sig för att uppgradera Oasis framöver så krävs verkligen stora förbättringar för att vi ska rekommendera den framför nya Paperwhite, inte minst då prisskillnaden väntas hamna runt 1 500 kronor eller mer.