Funktioner i Windows 11 slutar fungera (certifikatproblem)

Windows 11

Windows 11 har problem med digitala certifikat som går ut. Det gör att vissa funktioner slutar fungera, exempelvis skärmklippsverktyget och röstinmatningen.

I värsta fall för användare med mer begränsade Windows 11 Home i ”S Mode” så leder det utgångna certifikatet till stor problem. Här slutar startmenyn och startsidan för inställningarna att fungera.


Läs mer: Tomma mappar i Windows 11 med välkänd bugg

Problem försvinner inte av sig själv. Du måste uppdatera Windows 11 för att problemet ska lösas. Om du inte gör det kan du inte använda appar som pektangentbordet, emoji-panelen och tips-sidan.

Microsoft har släppt en uppdatering som fixar problemet med certifikatet.

Den 21 oktober släpptes KB5006746 som finns att installera via Windows Update. Om du har Windows 11 – är det Windows 11 Home med ”S Mode” på datorn så fungerar inte Windows Update.

Tacksamt nog finns KB5006746 att ladda ner manuellt härifrån, så det finns en väg runt problemet. Fungerar inte det måste du göra en ren ominstallation.

Läs mer: Långsammare dator när du använder Utforskaren i Windows 11

Tänk på att ladda ner rätt version. Det finns en för x64 som är Intel- och AMD-baserade processorer, och en version för arm64 med ARM-processorer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.