Battery Health Management med macOS 10.15.5 – ska öka hälsan på batteriet i din Macbook

macOS Catalina 10.15
macOS Catalina 10.15

Apple uppdaterar macOS med funktionen ”Battery Health Management” som ska hindra batteriet från att slitas ut för snabbt. Det avslöjar senaste beta-versionen av macOS 10.15.5 ”Catalina”.


Den nya funktionen Battery Health Management aktiveras automatiskt när du uppdaterar din Mac-dator med macOS 10.15.5. Målet med funktionen är att förlänga livslängden på batteriet i datorn genom att minska takten på den kemiska föråldringen.

Vad som händer i praktiken är att operativsystemet analyserar behovet av laddning med olika algoritmer. I vissa situationer kommer batteriet inte att laddas fullt för att inte slita på det i onödan.

Funktionen påminner om samma funktionalitet som finns i iOS 13 på vissa iPhone-modeller. Genom att lära sig när vi inte använder telefonen på nätterna och när vi vaknar kan iOS 13 styra så att batteriet är helt laddat precis före vi varknar.

När du ser batteri-ikonen i macOS med version 10.15.5 och den visar 100 procent så betyder det inte att batteriet är helt fullt.


  • Före 10.15.5: 100% laddning av hur mycket batteri skulle kunna hålla totalt
  • Efter 10.15.5: 100% laddning av vad batteri borde hålla för att maximera livslängden

Det hela betyder att batteriet inte fylls helt vilket gör att det ska hålla längre, och du får snäppet kortare batteritid på kuppen. Inga konstigheter egentligen och Apple menar att användarna inte ska märka någon praktisk skillnad.

Lästips: Ett köp för samma app på iOS och macOS – Apple öppnar för universella köp

Och det är inte alla datorer som stöder funktionen. Det gäller bara Macbook-modeller som har Thunderbolt 3, vilket omfattar alla modeller från Macbook Pro 2016 och Macbook Air från 2018.

Battery Health Management är aktiverad som standard men kan stängas av via Systeminställningar > Strömsparare.

Alla analyser och beräkningar görs lokalt på datorn. Ingen data skickas till Apple om du inte uttryckligen godkänt att företaget får ta emot analytisk data.

Är Battery Health Management en funktion du vill ha på din dator? Tror du att den kan hjälpa batteriet att hålla sig hälsosam längre? Skriv en kommentar och berätta!