Bakslag för piratjägare i Spanien – IP-adress räcker inte för att fälla

pixabay computer man black iammrrob
Bildkälla: Pixabay / iAmMrRob

Piratjägarna är mer aktiva än någonsin och har bara i Sverige skickat tusentals kravbrev till påstådda personer som påstås ha laddat ner film – och det är åtskilliga tusenlappar som måste betalas; annars riskerar man att hamna i domstol.

  • Bara IP-adressen kan inte bevisa vem som laddat ner filer
  • Det går inte att bevisa uppsåt för uppladdning via P2P

Företag som Njord Lawfirm har på senare tid gjort sig ett namn hos många svenskar som mottagit dessa kravbrev (eller kanske ska vi säga hotbrev?). De anser sig ha rätt till ersättning och många lär betala av ren rädsla för dyrare rättsliga åtgärder.

Men hur rätt har de egentligen i sina påståenden och krav på betalning? I flera länder har liknande företag haft lyckade kampanjer, där så kallade copyright-troll lyckats bra med sina krav – bland annat i Tyskland, Danmark och Finland.

Men i Spanien går det trögt för de pengahungriga piratjägarna. Där har nämligen en domare satt ner foten mot den här typen av kravbrev, och i ett svep stoppat en kampanj i spåren.

Spanska Commercial Court of Donostia med domaren Pedro José Malagón Ruiz i spetsen, avfärdade nyligen ett anspråk mot en person som påstås ha laddat ner filmen ”Dallas Buyers Club”.

Kan inte bevisa vem som laddat ner piratkopierat material

Enligt domaren går det inte att bevisa om personen som står för internetanslutningen med den IP-adress som antipiratjägarna hittat, faktiskt är den som laddat ner filmen.

The ruling says that there is no way to know whether the defendant was the P2P user or not, because an IP address only identifies the person who subscribed to the Internet connection, not the user who made use of the connection at a certain moment, säger advokaten David Bravo till TorrentFreak

Dessutom menar domaren att det inte finns några bevis på att den anklagade delat filen med uppsåt.

Domaren säger även att uppladdning av data från P2P-program [som Bittorrent] sker automatiskt genom programmets konfiguration. Detta sker som standard utan att användaren behöver ha någon kunskap eller vetskap om det.


Läs också: Nu kommer hotbreven från Njord Lawfirm till svenska fildelare – så här ser breven ut


Domen är viktig även för oss i Sverige då Njord Lawfirm gärna påstår att man kan hållas ansvarig för kränkning av upphovsrätt genom att ge andra tillgång till sitt hemnätverk. Ett påstående som den spanska domaren alltså helt slänger ut genom fönstret, åtminstone för den spanska marknaden.

Kommer det här få Njord Lawfirm att sluta skicka kravbrev påstådda svenska piratnedladdare? Troligtvis inte. Och inte påverkar det svensk rättspraxis, lagstiftning eller tolkning av denna heller. Men det är garanterat en nagel i ögat på många piratjägare som gärna hade sett en fällande dom.

Läs mer om nyheten i sin helhet på webbsajten TorrentFreak.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.