Bahnhof till Spridningskollen: Betala eller möt rättsliga åtgärder

bahnhof faktura spridningskollen

Internetoperatören Bahnhof fortsätter sitt korståg mot initiativet Spridningskollen genom att skicka kravbrev på 2 000 kronor.


I ett kravbrev som Bahnhof skickat till Spridningskollen kräver de att motpartens webbsajt omedelbart stängs ner. De ska också betala 2 000 kronor exklusive moms som förlikning för användandet av namnet “Spridningskollen” då Bahnhof varumärkesskyddat detta.

Tilltaget kan inte annat än ses som pinsamt för initiativet Spridningskollen som hotat med att skicka ut kravbrev till tusentals svenskar som de menar har piratkopierat filmer. Kravbrev på 2 000 kronor för att inte dra det vidare till domstol

Senast den 5 oktober måste Spridningskollen betala, annars hotar Bahnhof med rättsliga åtgärder. Fakturan som skickats ut av Bahnhof visar att pengarna som betalas in går till administrativa konstnader, juridiska kostnader — och faxmaskinsmuseet samt Föreningen för svenska ångbåtsstämplar.

bahnhof_spridningskollen_fakturaVår gissning är att initiativet vägrar betala och att det antingen går till domstol eller att Bahnhof backar. Oavsett så är det hysteriskt kul att Spridningskollen själva inte kan hålla torrt bakom öronen.


Vi väntar på de första kravbreven

Tyvärr är det inte säkert att historien slutar här. Fortfarande har vi inte läst om någon som faktiskt fått ett brev från Spridningskollen, men om de håller vad de lovar lär det inte dröja länge innan vi får läsa de första nyheterna dyker upp.

Och troligtvis kommer många privatpersoner som inte vågar annat betala helt i onödan till Spridningskollen. Risken är nämligen liten att de faktiskt kan bevisa exakt vem som piratkopierat på ett hemnätverk, om det ens är de boende som gjort det.

Ett öppet nätverk kan nyttjas av vem som helst och rent juridiskt finns inget krav på att en router måste skyddas. Inte heller finns något personligt ansvar för ägaren kring vad andra gör när de använder routern.


Lästips: Spridningskollen letar upp svenska fildelare — kan skicka kravbrev på tusentals kronor till barn


Kritiken mot Spridningskollen är enorm, inte bara från Bahnhof utan även juridiskt kunniga som granskat Spridningskollen. Vad tycker du om Spridningskollen? Kommentera och berätta gärna vad du tycker!