Apple Music blir bättre med macOS 12.2 “Monterey”

Ny grund till appen gör den nämnvärt snabbare

apple music logo 2019 1
© Apple

Apple Music-appen för macOS har alltid lämnat en hel del att önska. Trots att appen på flera sätt är ett lyft från gamla iTunes så är den prestandamässigt långsammare med den tidigare appen. Men snart blir det ändring på det.

Med nya Apple Music-appen för macOS 12.2 så blir det ändring på det. Åtminstone till viss del. Bland annat har hela grunden till appen är omarbetad för att utvecklarna ska få en bättre utgångspunkt för kommande uppdateringar.

Läs mer: Apple Music helt gratis i 6 månader – om du köper nya hörlurar

Största nyheterna är inte visuella

Att grunden är omarbetad är inget du kommer att se som användare. Däremot kommer det att leda till en snabbare och enklare utveckling av nya funktioner och optimeringar, vilket förhoppningsvis betyder fler och större uppdateringar i framtiden.

Förändringen i grunden betyder rent praktiskt att Apple Music lämnar WebKit, som används för att konvertera webbinnehåll till appar, för AppKit och JET som är en så kallad native-lösning helt anpassad för appar på macOS.

Fördelen, utöver det som gäller utvecklarna, är att många funktioner blir märkbart snabbare för användarna.

Bland annat kommer den inbyggda söken att kännas blixtrande snabb jämfört med den version som finns till macOS 12.1. Även delar av gränssnittet kommer att upplevas som mer responsivt och behagligare att använda.

Läs mer: Hur mycket betalt får artisterna på Apple Music?

Delar av gränssnittet försvinner – till en början

En annan nyhet med Apple Music på macOS 12.2 “Monterey” är att geststyrningen med trackpad blir mer optimerad.

Nämnvärt om nya appen är att den kan kännas än mer avskalad än den som finns idag. Åtminstone till en början. Anledningen är att bytet från WebKit till AppKit kommer att kräva nedskaling av vissa funktioner och delar av gränssnittet, vilka kommer att läggas till över tid med framtida uppdateringar.

Redan idag kan du faktiskt känna på fördelarna med AppKit och JET om du vill. Enligt webbsajten 9to5mac är Apple TV-appen redan omarbetad med den ny grunden som Apple Music får. Förutsatt att du har macOS 12.1 eller senare på din dator vill säga.

Mer information om Apple Music och uppdateringarna kommer med framtida beta-versioner för macOS 12.2. Stay tuned!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.