Apple erkänner: Webbkameran i Studio Display fungerar dåligt (fix på gång)

apple studio display 2022 webcam
Foto: Apple

Apple bekräftar att webbkameran i Studio Display inte presterar enligt förväntan. Tacksamt nog är en lösning på gång med en uppdatering av mjukvaran.

Studio Display är en svindyr 27-tums 5K-skärm med upplösningen 5 120 x 2 880 pixlar (218 ppi). En udda skapelse med bara 60Hz och inget HDR-stöd.

Läs mer: Varningen: Problem med grafikkort från AMD – drabbar macOS 12.3

Än mer udda är att skärmen använder en fullversion av iOS (ja, samma iOS som finns i iPhones), A13 Bionic och en webbkamera.

Om vi ignorerar både iOS och A13, som båda är helt galna i en extern skärm från första början, och bara fokuserar på webbkameran så är det sällsynt i en extern skärm.

Webbkameran har en upplösning på 12 megapixel och maxbländare på f/2.4.

Enligt Nilay Patel på webbsajten The Verge är den undermålig hårdvara som presterar felfritt i bra ljusförhållanden. Samtidigt är bildkvaliteten riktigt dålig när ljuset i rummet är sämre.

Looks awful in good light and downright miserable in low light. I’ve tried it connected to the Mac Studio and on my MacBook Pro running macOS 12.3, and on both machines, it produces a grainy, noisy image with virtually no detail.

Även Joanna Stern på Wall Street Journal är stenhård i sin kritik mot webbkameran. Och Phillip Tracy från Gizmodo har inte mycket positivt att säga i sin recension heller.

Läs mer: Pro Display XDR har begränsat stöd med nya Macbook Pro – här är allt du måste veta

Trots att A13 Bionic sitter i skärmen och kameran har upplösningen 12 megapixel (helt identiskt med iPhone 11-serien) så stöds inte ens Night Mode.

Apple har svarat på kritiken och säger att webbkameran inte fungerar som man kan förvänta sig.

Om hela webbkamerasystemet är begränsat i utformningen så är det oklart hur mycket Apple kan fixa i efterhand. Men företaget lovar att släppa en uppdatering som förbättrar webbkameran.

Nämnvärt är att Apple inte har 1) avslöjat vilka förbättringar det handlar om eller 2) när uppdatering kan släppas.

Läs mer: Värmeproblem med Apples professionella datorskärmar

Läs mer om nyheten på webbsajten Techspot.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.