Apple Studio Display har 7K-upplösning och är större än Pixel Display XDR

Kan ha inbyggd Apple A13 Bionic

Apple Pro Display XDR
Apple Pro Display XDR

Det ryktas att Apple arbetar på en ny datorskärm för professionellt bruk. Ett monster på 36 tum med upplösningen 7K enligt de uppgifter som finns. Vi kan bara tänka oss vad prislappen kommer att landa på.

Uppgifterna kommer från 9to5Mac som även säger att Apple kan nöja sig med samma storlek som Pro Display XDR för att instället höja pixeltätheten (och därmed detaljnivån).

Läs mer: Pro Display XDR har begränsat stöd med nya Macbook Pro – här är allt du måste veta

Pro Display XDR har upplösningen 6 016 x 3 384 pixlar vilket ger en pixeltäthat på 218 ppi. Om nya skärmen behåller 32 tum som storlek, men ökar upplösningen till 7K så kan pixeltätheten vara höga 245 ppi instället.

Exakt vad som kommer återstår att se. Att en ny skärm är på gång låter troligt då vi redan i juli 2021 fick höra om en professionell skärm med inbyggd A13-krets och kodnamnet J327. Det är möjligt att den nya 7K-skärmen är just J327.

Här kanske du stannar upp och tänker: ”Men varför i hela fridens namn behöver skärmen en egen systemkrets?”.

Svaret kan vara så enkelt som att A13-kretsen blir en avlastande systemkrets som arbetar parallellt med datorns egna processor och grafikkrets. Tillsammans kan de öka prestanda och göra arbetet snabbare vid exempelvis 3D-renderingar och bildredigering.

Läs mer: Värmeproblem med Apples professionella datorskärmar

En annan källa är Bloomberg som tidigare sagt (mer specifikt, Mark Gurman har sagt via sitt nyhetsbrev Power On) att Apple tänker introducera flera nya Mac-datorer under 2022. Samt minst en ny, extern skärm.

Enligt Mark Gurman ska priset på den nya skärmen vara hälften av vad Pro Display XDR kostar idag, så frågan är hur ”professionell” den kommer att vara.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.