macOS 12.3 kraschar Mac-datorer som bytt moderkortet (viktigt att veta!)

apple macbook pro unsplash philipp katzenberger
Philipp Katzenberger, Unsplash

Apple har släppt en uppdatering till macOS som i absolut värsta fall kan göra din dator helt obrukbar. Tacksamt nog är det ett litet antal användare som drabbas och du kan enkelt kolla om din dator omfattas. Här är allt du måste veta.

Uppdateringen är OK för de flesta

Det är sannolikt att du redan har installerat macOS 12.3 på din dator. Om den fungerar som vanligt så är det med alla sannolikhet inga konstigheter – du riskerar inte att drabbas av krascherna som drabbar andra!

Har du däremot inte installerat macOS 12.3 än så ska du tänka på en mycket viktig sak. Och det är att inte installera uppdatering om datorn har fått sitt moderkort ersatt på en service eller reparation.

MacOS 12.3 tycker INTE om utbytta moderkort i Apples datorer (åtminstone i skrivande stund) och om datorn har varit inne för reparation så bör du avvakta med alla uppdatering just nu.

Det här är problemen som uppstår

Det varierar stort mellan problemen som användarna rapporterar. I de bästa fallen så uppstår felmeddelanden på skärmen, men de går att klicka bort och datorn kan fortsätta att användas.

En del upplever att datorn startar om sig gång på gång i en ändlös loop. Och i de värsta fallen så slutar datorn att fungera helt. Den dör. Är oanvändbar. Kaputt!

Det här är problemet som ställer till det

Apple har i skrivande stund inte avslöjat anledningen till varför macOS 12.3 inte tycker om ersatta moderkort.

Däremot vet vi att följande detaljer är viktiga om du vill installera macOS 12.3:

  • Om du har ersatt moderkortet i Mac-datorn ska du INTE installera uppdateringen
  • Om du har en Mac-dator som är från 2014 eller äldre så ska du INTE installera uppdateringen

Problemet uppstår på både Intel-baserade datorer och Apples M1-serien.

Så löser du problemet om din dator kraschar

Det finns en chans att du kan fixa din Mac helt själv om den är drabbade av problemen vi rapporterar om ovanför. För att fixa datorn ska du aktivera DFU-läget (Device Firmware Upgrade) och återställa den vägen.

Enklast är om du har en sekundär Mac-dator eller kan låna en. Då kan du följa Apples praktiska guide för hur du återställer en dator den vägen. Det gäller både Intel-baserade Mac-datorer och Apple M1-baserade modeller.

Om du stöter på problem så kan du följa de här råden från en vänlig Reddit-användare:

You need to manually download the 12.2.1 IPSW and that will revive in Configurator.

Any attempts to get 12.3 on your mac will fail with that error.

You should be able to get into DFU though – wait until you’re on the exclamation mark screen after a few flashes, then do the DFU key sequence. Configurator will let you try a revive in recovery mode though, but not sure if that works – I assume that’s your 21 error. You should get a 2006 error when trying in DFU mode.

The second time I tried a normal in system upgrade, the screen refused to show anything as a result of the firmware failure – but it still appeared in Configurator and the DFU key sequence still worked.

Om du inte har tillgång till en sekundär Mac-dator så faller du i kylan och behöver besöka ett reparationscenter som är Apple-certifierat. Alternativt en Apple Store om du råkar bo nära en sådan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.